Vallès

El Pi de Matadepera ja és a punt per les Festes de Sant Sebastià de Matadepera

Grimpada al pi gros, un dels actes més populars de les festes / Mireia Comas

Els nens i nenes de Matadepera han estat els primers en plantar el pi de Sant Sebastià aquest divendres tarda, donant el tret de sortida a les  festes d’hivern del municipi.   Les festes però  van començat amb un acte simbòlic, l’ofrena d’un pi a la Parròquia de Sant Joan, per part dels socis de la Germandant de Sant Sebastià, organitzadora d’aquestes festes.  Un acte que s’ha incorporat recentment  al programa i  que s’allargarà fins el pròxim dilluns 20 de gener, festivitat del sant.

Festes de tots i per a tothom

A partir d’aquest dissabte matí, i fins a les 15 h, hi haurà la fira instal·lada a diversos carrers del poble amb parades de tota mena, de productes artesanals i també d’oficis. És l’única fira que es fa durant l’any a Matadepera.

El mateix dissabte se celebra la grimpada infantil, a la plaça de cal Baldiró. Al migdia és tradicional el concurs d’arrossos que enguany es complementarà amb una demostració i tast d’allioli. El president de la Germandat de Sant Sebastià, Guillem Montagut destaca, com un dels  actes més importants, la trobada de dissabte(11 de gener a les 10 h) i  el sopar, per iniciar la baixada del pi. “Enguany també hi haurà baixada del pi per part d’un grup de dones”diu Montagut i  afirma que les dones “tenen més manya que força i afegeix que “ s’espavilen totes soles”. Aquest acte té com a objectiu atreure altres dones a participar de la baixada del pi. 

Del bosc a la plaça

El Pi gros baixa des del bosc fins a la plaça i és un dels rituals més multitudinaris i participatius de les festes d’hivern de Matadepera que l’any passat va comptar amb més de 2.500 persones – segons els organitzadors- malgrat el fred. Montagut destaca que és la festa dels matadeperencs per antonomàsia “just quan no queden estiuejants”. Un cop descarregat el pi, la festa continua amb música. 

Diumenge 12 de gener,  de bon matí , té lloc la pelada del pi a càrrec d’experts en extreure l’escorça de l’arbre. Cap al migdia del diumenge es fa la plantada a la mateixa plaça. El president de la germandat de Sant Sebastià diu que com cada any “hem extremat les mesures de seguretat”. 

Tanmateix diu que que sempre recordan  als participants, que “baixar el pi no és una feina que hi estiguem acostumats com els nostres avantpassats, per això demanem prudència”. El mateix diumenge 12 de gener   al Pavello 1er d’octubre es celebrarà la quarta edició dels ‘Tastets’ on hi participen més de dues-centes persones en la elaboració i presentació de plats.

El ball a l’entorn de l’arbre és un altre ritual que no falta en aquestes festes. Aquest acte tindrà lloc el mateix diumenge a partir de les 13 hores i tot seguit i haurà sardanes a càrrec de la Cobla La Nova Vallès i el Ball del Tortell.  El pròxm dilluns 13 de gener el muntanyenc i atleta mataperenc Genís Zapater “Niso” presentarà el seu projecte Chaining Dream Peaks que narra l’ascensió dels quatre gegants dels Alps de forma consecutiva. A les 8 del vespre al Casal de Cultura.

Els actes de festa continuaran tota la setmana vinent. Divendres 17 i dins el Xou de Sant Sebastià, actuarà l’Albert Pla i dissabte a les 10 h matí hi haurà el Concurs de Grimpaires. En acabar Joan Trabal farà una grimpada d’exhibició. El dilluns 20 de gener, dia del sant, el Pi gros serà retirant de la plaça Baldiró. 

Aquest dia  es faran diverses activitats esportives així com entreteniment infantil i també un aperitiu musical pels més grans al Casal d’Avis. 

Comentaris
To Top