DS MOTOR

Els Martí i Renault

La façana de Comercial Martí, SL, a Sabadell

La marca francesa Renault va tenir el seu primer servei oficial a Sabadell a l’inici de la dècada dels anys cinquanta del segle XX gràcies a Miquel i Heribert Martí Carceller, els quals van decidir ampliar l’activitat de taller mecànic i compravenda de recanvis, que duien a terme complementàriament al seu negoci principal de transport urbà de viatgers, amb la venda d’automòbils i motocicletes multimarca. Ambdós encarnaven la segona generació de la nissaga familiar i empresarial que havien iniciat Miquel Martí Adell i Andrea Carceller Milián, els seus pares, tres dècades abans i en la qual avui, sota la denominació de Grup Moventia, ja treballa la quarta generació.

Renault havia arribat a Espanya gràcies al tinent coronel i enginyer Manuel Jiménez-Alfaro Alaminos, que, el febrer de 1951, havia signat amb la matriu francesa la cessió de la llicència per fabricar el popular Renault 4. Ell i diversos empresaris de Valladolid van crear en aquella ciutat la Sociedad de Fabricación de Automóviles, SA (FASA), la primera fàbrica d’automòbils privada del país, i dos anys més tard, l’agost del 1953, els primers 4/4 sortien de la factoria castellana.

Miquel Martí Adell, que havia vingut de Morella a Sabadell el 1912, va fundar, l’any 1923, juntament amb el seu cunyat Manel Carceller, l’empresa Autobusos Sabadell, dedicada al transport de viatgers entre la plaça de la Creu Alta i l’estació del ferrocarril elèctric (actual estació de Can Feu Gràcia dels FGC). El trajecte el feien amb un vehicle Ford T matrícula de Barcelona número 9208, comprat al transportista local Joan Llonch Soler. Els Martí-Carceller posaven en funcionament així la primera línia regular de transport urbà de Sabadell. Quatre anys després, el 1927, van constituir també a la Creu Alta, als números 6 i 8 del carrer de Sant Vicenç, la societat comercial, dedicada a la reparació de vehicles, recautxutatge de neumàtics i venda de recanvis, que, un quart de segle més tard, i sota la gestió dels seus fills Miquel i Heribert, es convertiria en el primer concessionari oficial Renault de la ciutat.

Sota la denominació de comercialitzaven vehicles de diverses marques com ara Mercedes Benz, Sava Austin, Peugeot o Renault, i també motocicletes Derbi, però es van anar especialitzant en la marca del rombe. Les vendes s’atenien a la plaça de l’Àngel, números 23-25, cantonada amb el carrer Les Valls, i les reparacions a l’històric taller al carrer de Papa Pius XI, 57-59, on va començar l’empresa. L’Heribert era l’encarregat de desenvolupar aquesta nova àrea de negoci, mentre que el Miquel es dedicava més a fer créixer el negoci dels autobusos i els autocars.

Heribert i Miquel Martí Carceller van agafar el relleu de Miquel Martí Adell

Heribert i Miquel Martí Carceller van agafar el relleu de Miquel Martí Adell / CEDIDES

El 1954, els Martí-Carceller van ser designats agents oficials de la marca Renault a Sabadell, i el 1963 van inaugurar el primer taller oficial Renault de la ciutat. La firma francesa buscava representants dels seus vehicles a Espanya i va oferir-los la possibilitat de convertir-se en concessionari oficial, amb la condició que només representessin els seus vehicles. Així, el 1966 Comercial Martí, SA va obtenir finalment la concessió oficial Renault. Va ser aleshores quan es va inaugurar el nou concessionari de la marca al passeig de Manresa i es va posar en funcionament el servei de venda i reparació de vehicles Renault al passeig Comerç de la nostra ciutat, on encara és obert.

A la dècada dels vuitanta, quan la divisió Renault Vehicles Industrials va començar a fabricar també a Espanya, a les velles instal·lacions de Barreiros a Villaverde (Madrid), Comercial Martí va aconseguir igualment la concessió dels serveis de venda i reparació dels vehicles industrials de la marca per a Sabadell i Terrassa que avui encara gestiona per mitjà de la societat Vallès Automoció.

Actualment, i com es detalla al llibre biogràfic Moventia, 90 anys en moviment, els tres germans Martí-Escursell, la tercera generació de la família Martí del Martí dels autobusos, a través del Grup Auser, constituït l’any 2001 sota l’impuls de la mateixa matriu Renault, gestiona les concessions Renault del Vallès Occidental, Maresme i Barcelonès Nord, essent d’aquesta manera el segon concessionari d’Espanya per volum i un dels operadors de referència en el sector de l’automoció del nostre país.

Comentaris
To Top