Ciutat

“Sociovergència” i “continuisme”: els pressupostos de Sabadell s’aproven entre crítiques

Sabadell té pressupostos. El Govern ha aconseguit passar el tall del ple municipal i ja té comptes per al 2020. Després de començar l’any amb pròrroga pressupostària, la majoria absoluta del plenari –la suma de l’executiu PSC-Podem i de Junts per Sabadell– ha permès desencallar les finances del nou Ajuntament. Això sí, entre crítiques de l’oposició de “continuisme” i de “sociovergència” respecte el govern quadripartit. ERC, la Crida i Ciutadans s’han alineat a la contra amb un ‘no’ a la proposta econòmica pel 2020.

El debat dels pressupostos ha tingut lloc aquest divendres al matí en un ple municipal extraordinari. Els pressupostos de 2020 són els primers del govern de Marta Farrés i comptaran amb 226,6 milions d’euros, el que representa un augment d’un 0,9% més respecte els últims comptes. La pujada prevista, però, és inferior a l’augment d’impostos i preus públics (+2%), que ha afectat impostos com l’IBI i l’IAE. Pel que fa a les inversions, es reserven 14,3 milions d’euros, amb el gruix principal centrat en l’espai públic i les reformes i millores d’esquipaments, que representen un 30% de la despesa d’inversions (4 milions d’euros).

Marta Morell (Podem), Marta Farrés (PSC) i Lourdes Ciuró (Junts), les tres cares de l’aprovació dels primers pressupostos del nou Govern, fotografiades pel D.S. / LLUÍS FRANCO

L’oposició hi veu “sociovergència” i “continuisme”

Sociovergència” i “continuisme” han estat les dues paraules més repetides per part dels grups de l’oposició, que han aprofitat el debat del ple municipal per fer un repàs al Govern i a Junts per Sabadell. El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha considerat que els comptes recullen la “bona herència” del govern quadripartit i ha llançat un dard dirigit cap a Lourdes Ciuró i Junts per Sabadell. “La sociovergència és una realitat com a govern al Consell Comarcal i a la Diputació. Això es constata en els primers pressupostos”, ha apuntat el portaveu republicà, que ha sentenciat, insinuant un possible acord de govern: “Només falta saber quan tindran un cartera”. “Amb tres regidors hem estat més claus que vostès amb set”, li ha contestat Ciuró a Fernàndez. “Qui té la cua de palla, s’encén“, ha sentenciat.

El portaveu dels republicans, Gabriel Fernàndez, ha atacat a Junts per Sabadell pel seu suport als comptes / LLUÍS FRANCO

La Crida, com ERC, també ha protagonitzat una intervenció dura respecte el nou executiu, en la línia dels anticapitalistes. Han començat per parlar de la negociació, denunciant una suposada opacitat del Govern: “S’ha negociat a porta tancada“, ha assenyalat la regidora Anna Lara, que ha arribat a dir que s’han produït “acords clientelistes” amb Junts amb la creació de l’Oficina Gran Via-Ripoll, una “oficina de col·locació“, segons la Crida, perquè s’ha incorporat l’exregidor de Junts Toni Font. A banda, Lara ha afirmat que els pressupostos “no permeten veure el projecte del govern” perquè són “continuistes”. El portaveu del PSC, Pol Gibert, ha vist una paradoxa en les paraules de l’esquerra independentista: “Ens acusen de continuisme i votaran en contra. Ja m’ho explicaran perquè no ho entenc”, ha ironitzat. “Han pensat en els interessos de partit“, ha afegit la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González.

Ciutadans s’ha situat al costat d’ERC i la Crida i ha votat ‘no’ als pressupostos, el que segons Gibert deixa a la formació liderada per Adrián Hernández a rebufo” dels independentistes. En nom del partit taronja, el regidor José Luis Fernández ha fet orni dels comptes del Govern. “Els bons propòsits sense diners no deixen de ser fum“, ha assenyalat per després acusar a l’executiu Farrés de pujar els comptes només un 0,6% quan els impostos han pujat un 2% per “pagar el personal”. Segons Ciutadans, el nou govern hi té rumb polític ni econòmic: “No hi ha cap gran inversió més enllà del que havia previst el govern anterior”.

El Govern critica l’herència de Serracant

La tinenta d’alcaldessa Montse González ha celebrat l’aprovació dels comptes però ha remarcat els esculls amb què ha topat el nou executiu: la “incertesa” que suposa que els governs català i espanyol no hagin aprovat els seus pressupostos, que encara no s’hagi pogut incorporar el superàvit de l’any 2019 i sobretot González ha apuntat a l’herència del govern quadripartit, que va executar només 4 dels 25 milions d’inversions previstos per l’any anterior (un 16% d’execució): “Era any electoral i van presentar uns pressupostos electoralistes“, ha assenyalat la responsable política dels pressupostos, que ha dit clarament que els últims pressupostos “inflats” del govern Serracant “no es podia complir“.

González ha posat en relleu el pal de paller de les polítiques del PSC –els nous equipaments, la neteja i la seguretat– però també ha tingut gestos cap als dos grups municipals que han donat la majoria absoluta per aprovat els pressupostos. En primer terme, ha remarcat les polítiques de l’àrea de la regidora podemista i sòcia del Govern, la tinenta d’alcaldessa de Feminisme i Benestar Animal, Marta Morell. “El feminisme i la igualtat es consolidaran com a banderes de la ciutat”, ha assegurat González, que ha assegurat també que la recollida d’animals perduts i les àrees per a gossos tindran més dotació enguany.

Lourdes Ciuró (Junts) explica com s’ha traslladat el seu projecte per a la Gran Via als comptes / LLUÍS FRANCO

Pel que fa al grup de Lourdes Ciuró, Junts per Sabadell, González ha llançat una picada d’ullet tot subratllant que ha incorporat dues propostes dels post-convergents: el programa de desenvolupament i de projecció de la ciutat i també l’oficina municipal per a potenciar l’àmbit de la Gran Via i el riu Ripoll.

Tant Morell com Ciuró han recollit el gua de la tinenta d’alcaldessa i han reivindicat els comptes, que també són els seus. La podemista ha apuntat que amb el pressupostos de 2020, Sabadell “tindrà un projecte de ciutat clar que altres moments que hem trobat a faltar“, en una clara referència al govern anterior, i ha celebrat la pujada d’impostos, que suposaran que l’Ajuntament passi de recaptar de 195 milions d’euros (2019) a 207 milions d’euros (2020). Ciuró ha intervingut en sintonia i ha dit que els comptes “tenen una mirada a mitjà i llarg termini” després d’una etapa “grisa” de Sabadell. A banda, també ha volgut destacar el vot estratègic de Junts, sense el qual no s’aprovarien els comptes: “Hem aprofitat l’aritmètica, que ha permès la negociació i el pacte”, ha assenyalat.

Dos nous assessors amb el segell Ciuró

La líder de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ha aconseguit incorporar dues persones del seu entorn en la plantilla eventual del Govern en el ple municipal extraordinari. Es tracta de l’exregidor Toni Font i d’un home proper a Ciuró, Oriol Vega, que entren a l’executiu com a assessors en el marc de l’aprovació de la nova relació de llocs de treball. L’oposició desconeixia que aquestes dues persones s’incorporaran al Govern de la mà de l’oficina Gran Via-Ripoll.

Qui són? L’exregidor Toni Font –que s’incorpora com a assessor per liderar l’oficina de nova creació– va ser regidor de CiU durant dotze anys (els mandats que comprenen entre el 2007 i el 2019). Oriol Vega és actualment director de Fit Sport Consulting i anava a llista de Ciuró a les eleccions municipals de 2019.

Pressupostos 2020: Sabadell comptarà amb 226,6 milions d’euros, un 0,9% més

Comentaris
To Top