Publicitat
Ciutat

Pressupostos 2020: Sabadell comptarà amb 226,6 milions d'euros, un 0,9% més

Els pressupostos de 2020 –els primers del govern de Marta Farrés– comptaran amb 226,6 milions d'euros. La partida prevista pel nou executiu –i que compta amb el suport de Junts per Sabadell– representa un augment del 0,9% respecte els comptes de l'any anterior. La pujada prevista, però, no s'equipara amb l'augment d'impostos i preus públics per a enguany (+2%). En termes quantitatius –com ja va passar el 2019– els pressupostos tornen a ser els més alts de la dècada. La inversió per habitant queda en els 1.060,67 euros per resident.

El Govern posa la primera pedra econòmica del canvi de govern, tot i que ha reconegut que es tracta d'uns comptes de transició, molt condicionats per l'acció del govern anterior. "No són els pressupostos que hauríem volgut tenir al 100%", ha exposat la tinenta d'alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, que ha explicat que els comptes han hagut de tenir en compte "projectes no executats" per part de l'executiu de Serracant. La responsable política dels presssupostos ha marcat la seguretat, la neteja, l'espai públic i l'atenció de les persones com a principals eixos vertebradors econòmics de l'executiu Farrés.

Els comptes es votaran en el ple municipal d'aquest divendres, on previsiblement s'aprovaran amb el suport dels grups municipals del Govern (PSC i Podem) i el recolzament extern de Junts per Sabadell. Aquests tres grups conjuntament sumen la majoria absoluta del ple municipal de Sabadell.

Les àrees que més pugen als comptes respecte l'any anterior són les polítiques en matèria d'habitatge (+15,7%), neteja viària (11,5%), salut (6,6%) i seguretat i civisme (5,6%). En termes absoluts, neteja viària torna a ser la partida més important dels comptes (30 milions d'euros). Tot seguit es troba acció social, amb una dotació de 19,8 milions d'euros, i molt a prop educació (amb 19,6 milions d'euros).

Pel que fa a la construcció d'immobles públics, es preveuen 5,1 milions d'euros per a la construcció de pisos protegits per part de Vimusa d'un total de 9,4 milions d'euros de polítiques d'habitatge. També es preveu una dotació per als pisos amb deficiències estructurals dels Merinals.

Publicitat

En què s'invertirà?

Els comptes preveuen 14,3 milions d'euros d'inversions, tot i que també es posaran recursos per dur a terme projectes previstos per al 2019 que no es van executar –com els 2,2 milions dedicats a renovar ferms i voreres–. Dins de la partida d'inversions, es preveu la redacció d'estudis per a la nova comissaria del nord, l'escola de música i conservatori de l'Eix Macià, el pavelló dels Merinals i l'escola bressol de la Concòrdia. Tots aquests estudis representen 170.000 euros dels pressupostos de 2020.

Les inversions cauen un 42,8% respecte l'any 2019, quan es van pressupostar 25 milions en actuacions de nova creació. La tinenta d'alcaldessa Montse González ha explicat que aquesta davallada respon a que es tracta "d'inversions reals". Ha assenyalat que, a diferència dels darrers comptes del govern quadripartit, s'ha inclòs només allò "que realment es farà" i ha donat una dada alarmant sobre l'estat d'execució dels comptes de 2019: "Dels 25 milions euros, en acabar l’any només s’havien executat 4 milions", ha afirmat González.

El gruix d'inversions està dedicat a polítiques d'espai públic, reformes i millores d'equipaments que en el seu conjunt representen 4 milions d'euros, pràcticament un terç del total d'inversions previst (30%). Les polítiques de nous equipaments també es fan visibles en polítiques d'educació (1,14 milions d'euros) i places i jardins (1,1 milions d'euros).

En termes concrets, les inversions previstes més importants és la implantació de l'Agència Municipal del Lloguer (1,67 milions d'euros), la reforma del polígon industrial de Can Roqueta (1,63 milions d'euros), l'adeqüació del terreny per a la construcció de l'institut Arraona per part de la Generalitat (900.000 euros), la tercera fase de les obres del Parc de les Aigües (891.578 euros) i la rehabilització del mur i del carrer Onyar (770.196 euros).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top