Ciutat

Acord per al pressupost de 2020 entre Govern i Junts per “reactivar Sabadell”

El Govern i Junts per Sabadell han arribat a un acord pels pressupostos municipals de 2020. L’acord, que atorga una majoria als comptes per a l’executiu de Farrés, s’ha marcat com a objectiu “reactivar Sabadell” amb una sèrie de línies estratègiques: garantir l’equitat dels barris, arreglar l’espai públic, millorar la lluita contra la delinqüència i mesures per la transició energètica. “Els comptes seran equilibrats i realistes i també seran expansius en abordar les necessitats immediates”, ha avançat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. “Són ambiciosos i terriblement realistes”, ha insistit l’alcaldessa.

Els nous comptes tenen el segell de Lourdes Ciuró i de Junts per Sabadell amb un projecte de projecció de Sabadell –especialment a la Gran Via i al riu Ripoll– i un pla especial per l’ocupació. El suport de Junts per Sabadell no representa l’entrada al Govern dels post-convergents. “Només és un acord de pressupostos”, ha exposat Ciuró en declaracions als mitjans. Ara bé, Toni Font i Oriol Vega –de l’entorn de Junts– s’incorporen al govern municipal a través d’aquest nou projecte de projecció, que portarà el nom d’Oficina Gran Via-Ripoll.

El que s’ha presentat avui és un acord per l’acord. Les parts no han presentat cap xifra sobre els nous comptes. L’anterior govern quadripartit va deixar l’executiu amb un pressupost final de 224 milions d’euros –i una pujada interanual del 10%–. El plantejament es fa amb la mirada posada a establir uns nous comptes per al vigent exercici. De la proposta que en surti, caldrà fer-ne traspàs al ple municipal, que haurà de ratificar-lo o no, un cop s’hagin contemplat totes les opcions i valoracions dels grups de l’oposició. El Govern tenia prorrogats els pressupostos de 2019 i tenia previst portar-ho a aprovació en la primavera d’enguany. Finalment es portarà al ple la primera setmana de març.

Els pressupostos de 2020 tindran el suport de PSC, Podem i Junts per Sabadell / LLUÍS FRANCO

Els pressupostos de 2020 tindran el suport de PSC, Podem i Junts per Sabadell / LLUÍS FRANCO

El paper clau de Ciuró

Sumar Junts per Sabadell a l’acord pressupostari suposarà que els comptes tinguin el suport de la majoria del ple municipal. La suma dels de Lourdes Ciuró en aquest acord es traduirà amb l’Oficina Gran Via-Ripoll que permetrà “dissenyar projectes estratègics”. La creació de l’Oficina Gran Via-Ripoll, segons ha explicat l’alcaldessa, es traduirà amb una dotació de personal per redissenyar l’àmbit del Ripoll. Les concrecions hauran d’esperar, però: segons l’alcaldessa, “es començaran a dissenyar plànols” de la nova artèria de la ciutat. “És la gran transformació que ha de partir Sabadell en els propers anys”, reinvindicava l’alcaldessa.

Tant Farrés com Morell han posat en relleu “la voluntat de consens” per arribar a un acord amb Ciuró. No obstant això, la podemista ha lamentat que el pacte s’hagi arribat amb Junts quan a Podem li “hagués agradat arribar a acords amb altres forces d’esquerres“.

Ciuró ha arribat a un acord amb dues forces polítiques no independentistes i Morell comparteix acord amb el que abans anomenava “la dreta catalana”. La clau en tot això ha estat el diàleg i la negociació, segons han exposat les parts, i sobretot apartar les diferències ideològiques. Ara bé, des de Junts s’ha volgut deixar clar que l’acord “no és un xec en blanc” i que no es “renuncia” al seu projecte polític més enllà de Sabadell, centrat en la independència de Catalunya.

Cinc gràfics essencials per entendre els pressupostos de 2019

Comentaris
To Top