Ciutat

Els pressupostos municipals del 2020 passen pel ‘confessionari’

‘Fumata blanca’. El govern de Marta Farrés ha triat soci per als seus primers pressupostos i és Junts per Sabadell. Els de Lourdes Ciuró donaran la clau –la majoria absoluta– perquè l’executiu del PSC i Podem pugui posar les bases econòmiques del mandat. De moment, però, els comptes no tenen xifres: és un ‘acord per l’acord’ que té, com a mínim, tres visions pròpies: Marta Farrés (PSC), Marta Morell (Podem) i Lourdes Ciuró (Junts). El D.S. ha volgut recollir les seves impressions en format ‘confessionari.

Marta Farrés

L’alcaldessa ho juga tot en els nous equipaments, el pal de paller del PSC

Què tindran els pressupostos de Marta Farrés i el PSC?

Són uns pressupostos que donen resposta al curt termini, a l’ABC de la política municipal: neteja i espai públic és el primer que es veurà. També es preveuen actuacions per al futur: el passeig, l’escola de música, el pavelló… Són uns comptes molt ambiciosos, de capital de país.

Creu que s’ha resolt bé l’equilibri entre Junts i Podem?

Quan es parla de Sabadell, no hi ha distàncies i és senzill trobar punts d’acord.

Amb quina proposta de Podem i amb quina de Junts es quedaria?

De Podem, amb les propostes de benestar animal; i de Junts, amb la seva idea de ciutat en relació amb el Ripoll.

En què es diferencien aquests comptes dels del govern anterior?

El govern anterior no planificava. Això a la vida ja és un problema, en el món municipal encara més. A part, no tenien en compte el mitjà termini i es van ficar en merders, com les inversions financeres sostenibles.

Marta Morell

La podemista preveu més inversió en polítiques d’igualtat i benestar animal

Què tindran els pressupostos de Marta Morell i de Podem?

Més recursos per a la meva àrea, que són les propostes bandera de Podem: igualtat i benestar animal. Això es veurà reflectit en més inversió. Les línies d’actuació previstes en l’acord de govern del 15 de juny es veuran plasmades, però abans hem de tancar els números definitius.

Se sent còmode amb l’acord
amb Junts per Sabadell?

El nostre tarannà és arribar a acords i Junts per Sabadell ha estat la força política capaç de fer consensos. Ara bé, no me n’amago que m’hauria agradat aprovar els pressupostos amb altres forces d’esquerra del ple municipal… però hi ha qui s’està dedicant a bloquejar en comptes de pensar en la ciutat. Encara espero que algun grup municipal més es pugui sumar en la votació final.

Amb quina proposta del PSC i amb quina de Junts es quedaria?

D’això en parlarem quan presentem els pressupostos definitius. De moment, no tinc res més a dir.

Lourdes Ciuró

Junts per Sabadell fa seva l’aposta de reconvertir el Ripoll i vol generar més llocs de feina

Què tindran els pressupostos de Lourdes Ciuró i de Junts?

Hem estat coherents amb la pedra angular del nostre programa: la transformació de la ciutat a partir de l’espai Gran Via-Ripoll. Mentre no es resolgui la connexió amb Castellar [Ronda Nord], es duran a terme petites actuacions per transformar la Gran Via  a través d’una oficina específica. L’Eix Macià també va tenir instrument propi en el seu dia.

Com se sent arribant a un acord amb el PSC i Podem?

El dogmatisme i la ideologia frenen projectes. Jo vull la independència del país però vull convèncer la ciutadania per la via dels fets: si no, a la República no s’apunta ni el tato.

Amb quina proposta del PSC i amb quina de Podem es quedaria?

Per a mi és molt important que s’apuntalin les polítiques d’igualtat i d’equitat de Marta Morell. Calen programes coherents. Pel que fa a l’àrea de l’alcaldessa, ens agrada que es vulguin desencallar projectes i tirar endavant. Nosaltres volem relligar aquesta acció.

L’esborrany: 226,1 milions d’euros i una pujada del 0,75%

Els pressupostos municipals del 2020 ja tenen autors –o més aviat, autores– i una intenció clara: “Reactivar Sabadell” en paraules de l’alcaldessa, Marta Farrés. Darrere dels comptes, s’han marcat quatre grans objectius: equitat dels barris, arreglar l’espai públic, millorar la lluita contra la delinqüència i mesures per a la transició energètica. S’inclou una novetat important: l’Oficina Gran Via-Ripoll per dissenyar projectes estratègics urbanístics i econòmics de la zona.

Dels comptes se sap el què però no el quant. El Govern encara no ha donat xifres sobre la previsió de despesa. No obstant això, el D.S. ha pogut saber que l’executiu treballa amb una pujada en la despesa del 0,75%, passant de 224,4 milions d’euros del govern quadripartit a 226,1 milions d’euros. Aquesta xifra, que figurava en un esborrany dels comptes ara fa unes setmanes, seria inferior a la pujada impositiva del 2% per al 2020. En aquest full de ruta preliminar es recollien 14,35 milions en inversions (per sota dels 21,7 milions del 2019).

L’anunci de l’acord pressupostari i la falta de concreció sobre els comptes han desencadenat les crítiques de l’oposició, que hi veu un acord de govern encobert entre PSC, Podem i Junts. “No és cap sorpresa… ara només queda saber quan [Junts] entrarà al Govern”, sosté Gabriel Fernàndez, d’ERC. “És l’avantsala d’un acord de govern. És qüestió de temps”, afegeix Anna Lara (Crida). Des de Ciutadans, Adrián Hernández (Ciutadans) va un pas més enllà: “El PSC ha preferit pactar amb el partit de Puigdemont per repartir-se quotes de poder”. En concret, sobre l’Oficina Gran Via-Ripoll de Ciuró, creu que es tracta d’un “chiringuito polític”.

Acord per al pressupost de 2020 entre Govern i Junts per “reactivar Sabadell”

Comentaris
To Top