Oci i cultura

Neix una revista de manga ‘made in Catalunya’ a l’estil japonès

Un aficionat, ahir a Sabadell Còmic, fullejant la revista / victòria rovira

Ja ha tret els dos primers exemplars. I a l’abril arribarà el tercer, que comptarà amb presentació pròpia a Sabadell Còmics. 

Una revista farcida d’autors locals com Ernest Sala, professor de l’Escola Joso de dibuix de Sabadell i qui recentment ha publicat l’adaptació al còmic de La triologia del Baztán, amb el Grupo Planeta. Sala, de fet, participa a partir del segon número en la revista, amb una història dividida en episodis que s’aniran publicant al llarg del temps.

També hi serà Lorena Calderón, la ripolletenca alumna de l’Escola Joso i que participa en el primer número de Planeta Manga amb una història de final tancat. 

A més, sengles autores locals, Senshiru (sobrenom de Sílvia Estepa, alumna de la Joso) i Numoris, també hi han participat. 

I és que Planeta Manga és la rèplica del model japonès de revista que publica novel·les (en aquest cas, còmics) per fascicles. De fet, és un model que senzillament ha desaparegut del quiosc a l’Estat. “Abans hi havia Zimog, Zona 84, El Víbora… Que publicaven historietes de continuarà…”, explica Rafel Sabater, de Sabadell Còmics.

Revistes al Japó

La diferència és que al Japó (origen i epicentre internacional del manga) existeixen quasi 30 revistes que es dediquen a la publicació d’historietes de continuarà…. Al final de cada exemplar afegeixen un qüestionari per tal que l’omplin els lectors. I les sèries de còmic són després publicades en un sol llibre: el tom recopilatori, que a l’Estat espanyol senzillament anomenen llibre. I és que aquí el procés és diferent. Es publica directament tota la trama o no es publica. 

És precisament aquesta dinàmica la que pretén trencar la revista Planeta Manga, amb exemplars gruixuts (unes 300 pàgines), amb episodis breus (unes 20 pàgines per autor) i a preu raonable (4,95 euros). “I que després, depenent de les puntuacions dels lectors, s’editin els volums recopilatoris i les historietes tinguin una segona vida”, explica Sabater. O sigui, crear una indústria de la qual puguin viure –o malviure– tot un planter d’autors i autores (especialment catalans, a causa de la ubicació de Planeta a Barcelona, però també estatals). 

Planeta Manga està adreçada a un públic juvenil a partir dels 13 o 14 anys. Tracta temàtiques habituals del manga, com la fantasia i la ciència-ficció, els romanços i el món dels samurais.

Comentaris
To Top