Oci i cultura

Els restaurants de Sabadell, buits al 75% en les hores prèvies al previsible tancament

La Sandwitxeria ha fet esmorzars i cafès, però el migdia ha estat fluix / A.Z.

Les crides al confinament a les llars, per evitar l’extensió del coronavirus, estan sent amplament seguides per la població de Sabadell. Encara més la tendència a no socialitzar a espais públics i tancats, com ara bars i restaurants. De fet, el sector de l’hostaleria viu unes darreres hores abans del previsible tancament general amb certa “agonia”.

I és que l’afluència ha caigut en més del 50% en els darrers tres dies, arribant al 75% en el dia d’avui, segons els restaurants consultats pel Diari de Sabadell. És el cas de Ca l’Uri, al carrer de Sant Jaume. “Dilluns ja es va començar a notar i ha estat in crescendo fins avui”, explica Carla Jiménez. Si habitualment serveixen una mitjana de 60 menús del dia, avui divendres n’han fet 15. Un 25%.

Al costat, al restaurant Beagle, la presència de comensals també era inferior. “Els divendres acostumem a omplir. I mira ara”, explica un cambrer, assenyalant un menjador mig buit. Així mateix, des de la barra del Mexicanito, asseguren haver perdut “el 60% dels comensals”. Tot i així, aquest bar-restaurant també fa menjar a domicili, però tampoc ha tingut una gran pujada. “Ens pensàvem que augmentaria molt el Glovo i altres repartidors, però la veritat és que estem fent el mateix volum de comandes”, afegeix Juan Carlos.

El restaurant Beagle, a mig gas / D.S.

En general, la caiguda ha estat similar a tota l’hostaleria de la ciutat. El restaurant La Fresca ja assumia que serien els darrers moments abans d’un tancament general, però despatxen alguns menús del dia. A la veïna La Sandwitxeria també estaven en marxa, tot i que sense gaire clientela. El Jordi i la Montse han servit més esmorzars i cafès a primera hora que no pas vermuts de migdia i dinars.

El restaurant Les Voltes també està funcionant a mig gas, tot i que estan complint estrictament les recomanacions de neteja i higiene: separar les taules, alternar taules buides amb altres amb comensals, fer neteja extra de baranes i portes… De fet, tothom està extremant les mesures de neteja. A Ca l’Uri surt un cambrer a fer el pom de la porta, cada vegada que entra o surt un client. “Bé, tenim tan poca gent que no és difícil fer-ho”, afegeix Jiménez. A la restaurant cocteleria Brutal també renten i renten. I ofereixen el gel de líquid desinfectant a tota la clientela que entra, explica Rubén. Però és poca: A dins ningú dina, mentre que a les taules de la terrassa sí que tenen alguns clients prenent cerveses.

El Brutal, pràcticament buit tret de la terrassa exterior / A.Z.

Així que la desesperança és majoritària. “La veritat, si ens obliguen a tancar, que ho facin ja, perquè si no, és allargar l’agonia”, expliquen. Són sensacions comunes: “Ara toca anar a la gestoria i que ens diguin què hem de fer”, expliquen a La Sandwitxeria. “I veure si hi haurà ajudes econòmiques o algun tipus d’indemnització per l’obligatorietat de tancament”, afegeix Marta, de La Fresca, “perquè hem de pagar nòmines”.

De fet, molts treballadors quedaran a l’atur temporalment. “Ens han convocat a una reunió a les 16 h, suposo que ens diran que passa amb nosaltres”, explica el cambrer del Beagle.

Ara bé, entre la gent que sí que està dinant a les terrasses predomina la joventut, potser per la sensació d’invencibilitat que tenen ja que el coronavirus no revesteix perillositat fins a la tercera edat. Al restaurant japonès Yutaca, per exemple, grups de dones joves ocupen les taules exteriors, rialleres i al sol.

Altres establiments han decidit tancar directament. És el cas de la cerveseria Olut, a la plaça Ricard Simó.

La cerveseria Olut ha decidit tancar des d’avui / A.Z.

Comentaris
To Top