Ciutat

El Taulí necessita mascaretes

Falten mascaretes al Taulí per fer front a l’alta demanda que hi ha amb motiu de l’arribada del coronavirus a Sabadell. Des de la corporació sanitària demanen a tothom que en vulgui donar que es posi en contacte amb l’àrea de comunicació per organitzar el procés de donació. La manera de fer-ho és a través de les xarxes socials, al correu electrònic: [email protected] o bé trucant al 93 745 83 80.

Dues treballadores es dirigeixen al Taulí, amb mascareta, aquest dimecres / VICTÒRIA ROVIRA

Aquest dimecres al migdia hi havia 98 persones ingressades a l’Hospital de Sabadell amb coronavirus, 26 més respecte al dia anterior. La xifra d’ingressats s’ha doblat pràcticament aquesta setmana. Dilluns, el nombre de casos era de 57, dimarts va pujar a 72 i ara ja frega el centenar. A hores d’ara les persones ingressades pel coronavirus també ocupen part de la planta 8, a més de la 9, tal com es fa des del principi, com a mesura en el marc del pla de contingència amb el qual es guia l’hospital aquests dies.

El material de protecció, “escàs”

Diferents veus coincideixen que falta material de protecció per als professionals. Els pacients, apunten diferents treballadors, en tot cas estan segurs. Una treballadora del torn de nit, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, explica que “arribem al final del torn i el material no ens és suficient”. Aquesta persona afegeix que en alguns moments els falten bates i màscares sanitàries, “el més essencial”. La culpa, però, no creu que sigui del Taulí, sinó que ho atribueix a la falta d’existències que hi ha a la majoria d’hospitals.

Aquesta situació ha portat a la solidaritat i l’enginy entre treballadors, i es donen casos en què si a un professional li falta una mascareta però li sobra una bata, se les poden intercanviar. La situació pot ser més optimista en funció del torn de la persona entrevistada, com una altra treballadora anònima que, preguntada pel material, explica que “va justet, però no anem malament, va arribant”.

La mateixa corporació reconeix que està en la mateixa situació que viu Catalunya, en què la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que s’està pendent de rebre mascaretes i equips de protecció individual per abastir els hospitals.

El comitè d’empresa del Taulí assegura en un comunicat difós aquest dimecres que “el dèficit de recursos en equipaments de protecció individual (EPI) del personal sanitari hospitalari ja apareix en aquest moment d’inici de pandèmia”. És una situació que els fa “témer” que si no hi ha una ràpida solució “sigui difícil d’ara endavant assegurar una correcta atenció als pacients sense un augment de risc afegit als professionals que en tenen cura”. De totes maneres, a hores d’ara, indiquen els treballadors, l’atenció als pacients és “adequada”.

Un diagnòstic similar el fa la plataforma en defensa de la sanitat pública Marea Blanca, que en un comunicat explica que “el material de protecció escasseja i, per tant, la salut dels treballadors i treballadores està en risc i l’hospital també”. Tant el comitè d’empresa com la plataforma demanen a Salut que facin més proves diagnòstiques del coronavirus, sobretot als professionals.

Fonts oficials de la Corporació Sanitària Parc Taulí consultades pel D.S. reconeixen que la situació de Sabadell no és diferent de la d’altres hospitals catalans i espanyols. És un problema que tracta la mateixa consellera, expliquen. I des del Taulí garanteixen que “ningú entrarà en un espai d’aïllament sense estar protegit”, però també apunten que els professionals s’han d’adaptar a la situació de cada moment mentre no arriba tot el material necessari. Tot i així, mentrestant, la situació al Parc Taulí està controlada encara que a ningú se li escapa que l’epidèmia està en una fase de creixement i cal estar alerta a com evoluciona.

Objectiu: frenar la corba

L’objectiu del sistema sanitari és frenar la corba d’evolució de casos de coronavirus. Es busca que les persones infectades i que hagin de passar per l’hospital no es concentrin en poc temps, cosa que saturaria el sistema sanitari, sinó que l’epidèmia duri més temps però el nombre de casos diaris sigui menor. Així, l’atenció que es podrà donar serà l’òptima sense que es col·lapsi el sistema.

Canvis en els serveis

Actualment només poden accedir als diferents edificis del Parc Taulí els pacients que tinguin una visita, tractament o ingrés programat i confirmat; els pacients del servei d’Oncologia; un màxim d’un acompanyant per pacient i els visitants autoritzats. A l’UCI les visites estan restringides.

Les intervencions quirúrgiques programades estan cancel·lades, excepte la cirurgia oncològica urgent i les urgències. Les visites i les intervencions es reprogramaran tan aviat com sigui possible. Pel que fa a les proves i visites externes no urgents, han quedat cancel·lades i es reprogramaran més endavant; no cal trucar per demanar-ho. En els casos urgents seran els mateixos professionals els qui contactaran amb els pacients per confirmar el dia i hora de la visita.

Es manté l’activitat en els tractaments de l’Hospital de Dia d’Oncologia. Els professionals procuraran fer telefònicament les visites que no requereixin la presència del pacient. El servei de Nefrologia manté l’activitat d’hemodiàlisi i la farmàcia hospitalària continua oberta, de dilluns a diumenge de 8 h a 24 h.

S’ha reduït el temps d’estada postpart a les 24 hores, amb control domiciliari per part de la matrona. A la UDIAT es mantenen les proves prioritzades relacionades amb oncologia, per les quals es rebrà una confirmació. Salut Mental atén els pacients telefònicament. Sabadell Gent Gran ha restringit totalment les visites i a Geriatria, Psicogeriatria i Convalescència de l’Albada hi pot entrar una persona per pacient. No es fan valoracions de casos de discapacitat o dependència.

DIRECTE: Coronavirus a Sabadell

Comentaris
To Top