Ciutat

El laboratori 3D del Taulí prepara productes per millorar l’atenció de la Covid-19

El Laboratori de planificació quirúrgica i impressió 3D del Taulí està treballant aquests dies per ajudar des del seu espai en la cura del coronavirus. Els membres del laboratori, capitanejat pel traumatòleg Ferran Fillat, estan utilitzant aquesta tecnologia per mirar de fer accessoris de ventilació mecànica o per prevenir la transmissió com sistemes d’obertura de portes en què no cal fer servir les mans.

El traumatòleg Ferran Fillat, amb diferents models impresos en 3D / LLUÍS FRANCO

La iniciativa parteix d’un grup de persones que, com explica Fillat, a través de les xarxes i per a tot el món “s’han ofert per si és necessari imprimir material mèdic per frenar la Covid-19”. A Espanya destaca el projecte del grup Resistencia Team, en què s’inspiren els sabadellencs, perquè han creat i imprès en 3D un model de respiració autònoma. A les xarxes també és conegut el grup de Facebook Open Source COVID19 Medical Supplies. En determinats casos, com aquest, el material que es crea es busca que sigui de codi obert, de manera que un cop publicat a Internet tothom hi pugui accedir i descarregar-se’l per imprimir-lo amb l’equipament adequat. D’aquesta manera, un cop es desenvolupa un producte i se’n demostra la seva utilitat i eficàcia, en qüestió d’hores en podrien disposar, en aquest cas, tots els hospitals que ho necessitessin. No són objectes que es puguin fer de forma casolana, perquè són d’alta complexitat i requereixen la participació tant d’informàtics que sàpiguen programar les màquines com metges que sàpiguen determinar exactament les necessitats que tenen.

Els dos productes amb què treballa el laboratori 3D del Taulí tenen especial rellevància, d’una banda perquè amb el coronavirus hi ha una alta demanda de sistemes de respiració autònoma, i poder-los reparar o fabricar ràpidament és vital per tenir-los disponibles. Paral·lelament, tot el que puguin tocar les mans són possibles vies de contagi de la malaltia si la persona després es toca la cara, per exemple, per la qual cosa es recomana desinfectar sovint aquests elements així com rentar-se constantment les mans.

Projecte internacional

Un dels casos d’èxit més coneguts sobre l’ús del 3D per salvar vides s’ha donat recentment en una de les regions d’Itàlia més afectades pel coronavirus. L’hospital de Brescia no tenia recanvis de vàlvules que utilitzen els respiradors, i una empresa d’impressió 3D va instal·lar una impressora a l’hospital per començar a produir les peces de recanvi. Dit i fet, dissabte ja hi havia 10 pacients respirant gràcies a una d’aquestes màquines amb una vàlvula impresa en tres dimensions.

En marxa des del 2015

El traumatòleg Ferran Fillat empeny el Laboratori de planificació quirúrgica i impressió 3D del Parc Taulí des del 2015. “Estem intentant estandarditzar la planificació quirúrgica per estalviar temps a les sales d’operacions, minimitzar errors i, per tant, complicacions, evitar riscos i preveure el material”, resumeix Fillat, director del laboratori. Fa cinc anys van començar participant en 15 casos i el 2020 esperen haver assumit 600 casos. La seva tasca se centra en els models anatòmics 3D, les guies quirúrgiques i els implants personalitzats.

Comentaris
To Top