Ciutat

Juan Carlos Martín, Grup de Dol de Sabadell: “El procés de dol també està confinat”

Els experts hi coincideixen, aquesta situació d’excepcionalitat no només ens ha aïllat a casa, també ha deixat les fases del dol a un segon pla i temen que, amb l’arribada de la desescalada, els seus efectes es magnifiquin. “El dol també està confinat”, sosté Juan Carlos Martín, president del Grup de Dol de Sabadell, al·legant que les atencions que ha fet l’associació s’han desplomat durant l’estat d’alarma al voltant del 90%. 

La psicòloga clínica Joana Martí ho corrobora: “Hi ha estudis que demostren que els processos de dol traumàtic es dispararan un 20% un cop passi aquest període”. Els dols d’aquesta mena depenen, segons Martín i Martí, de dos factors: una mort sobtada sense la possibilitat d’acomiadar l’ésser estimat i de la xarxa social, “ara molt debilitada”.

Malgrat que existeixen altres elements que cal no perdre de vista, com el vincle emocional amb el difunt o les característiques psicològiques de la persona, “el cert és que ara ens trobem amb una xarxa social debilitada que impossibilita una abraçada o un petó, elements molt reconfortants durant el dol”, explica la psicòloga.

Enterrament Covid-19 cementiri / VR

Enterrament per Covid-19 / VR

En aquest sentit, els experts insisteixen en la importància de tractar el dol de forma adequada i recórrer a l’ajuda dels experts per evitar que les persones afectades puguin “somatitzar” el dol “en malalties físiques o mentals com insomni, fibromiàlgia, ansietat o altres patologies greus”, el que coneixen com a dol posttraumàtic, detalla Martí.

Tant el Grup de Dol de Sabadell com els Grups d’Ajuda Mútua impulsats pel Consell Comarcal ofereixen atenció gratuïta per a persones que ho necessitin. “Nosaltres estarem actius fins el 30 de juny”, expliquen des del Grup de Dol. És aleshores quan perden la subvenció que reben de la funerària Torra i ara busquen una nova forma de mantenir el voluntariat.

En fase de negació

El psicòleg i rector de la parròquia de la Creu Alta, Alfons Gea, que també ofereix atenció a persones que han perdut un ésser estimat durant l’estat d’alarma, indica que ens trobem en fase de negació. “Hem congelat l’emoció per pair-la a poc a poc”, sosté. I la psicòloga Joana Martí afegeix que es tracta d’un “mecanisme de defensa” que activa l’organisme per “graduar el dolor”.

Així, malgrat que es troben en una situació d’incertesa, sospiten que la lenta tornada a la normalitat portarà un repunt dels dols traumàtics. Però Gea també identifica un nou element durant aquesta pandèmia: “Hem après a ser resilients i tolerar millor el dolor”, assegura.

Comentaris
To Top