Ciutat

Endesa inverteix 700.000 euros per reformar la subestació de Sabadell

La subestació de Sabadell / ENDESA

Endesa ha fet una inversió de 700.000 euros per reformar la subestació de Sabadell i millorar el subministrament a diversos municipis del Vallès Occidental. S’ha renovat tecnològicament l’antic parc de mitjana tensió a 11 kV amb el muntatge i la posada en servei d’un nou conjunt de cabines i un nou sistema de telecontrol.

En total, l’adequació, gradual, contínua i progressiva, va començar el 2016 i ha comportat una inversió superior als de 6 milions d’euros. Els treballs beneficiaran 56.000 clients de Sabadell, Sentmenat, Castellar del Vallès, Polinyà i Palau-solità i Plegamans.

La subestació de Sabadell / ENDESA

Així, la companyia acaba d’enllestir els treballs de renovació tecnològica de la centenària subestació de Sabadell, la més antiga de tot el Vallès Occidental, que està en funcionament permanent des del 1920, i una de les històriques de Catalunya. D’aquesta manera, la companyia ha invertit 700.000 euros per reformar el parc de mitjana tensió per uns nous equips de potència i protecció que suposaran una millora en la qualitat del subministrament elèctric a gairebé 56.000 clients repartits entre Sabadell i els municipis de Sentmenat, Castellar del Vallès, Polinyà i Palau-solità i Plegamans.

D’aquesta manera, malgrat l’estat d’alarma marcat per la crisi de la Covid-19 que viu el país, Endesa ha seguit treballant per incrementar i assegurar la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric als clients, més encara donat l’escenari crític que requereixen alguns equipaments. L’actuació, que s’ha dut a terme durant el primer trimestre del 2020, ha comportat la substitució dels antics elements d’11 kV de la instal·lació per uns de nous d’última tecnologia: noves cabines blindades, un nou transformador, i els corresponents sistemes de protecció i telecontrol. Tot aquest aparellatge elèctric està situat en una sala de nova construcció dins de l’edifici històric, en una zona ocupada antigament per transformadors de potència i barres de 110 kV. En paral·lel, també s’ha substituït l’últim transformador dels serveis auxiliars per un de nou de més potència (400 kVA).

Aquestes millores –i singular inversió- formen part del procés de total renovació tecnològica de la subestació, iniciat el gener de 2016 amb tot l’aparellatge d’alta tensió a 110 kV, i altres elements singulars. El procés d’ampliacions i millores ha estat continu per tal d’adaptar-la a la demanda elèctrica de la zona. Des de llavors, la inversió destinada a reformar-la ja supera els 6 milions d’euros. De fet, encara falta una tercera i última fase –prevista per a aquest mateix any– que consistirà en la reforma urbanística de l’entorn de la subestació, i de la remodelació del carrer on està ubicada, que inclourà, entre d’altres, la instal·lació d’una pantalla acústica per tal de minimitzar-ne l’impacte de cara al veïnat.

L’edifici històric, rehabilitat

El 2018, a més, es va rehabilitar l’edifici històric (comprès entre els carrers Vallirana, Vallmanya, Valldaura i la carretera de Prats de Lluçanès), que es va començar a construir el 1916 i va entrar en servei el 1920, durant l’època de gran auge i la puixança de l’energia elèctrica a Catalunya, sota el projecte realitzat per Cipriano Sabater. Es tracta d’un interessant edifici d’arquitectura industrial –exponent de l’anomenada arquitectura del Noucentisme català– de dues plantes i amb la coberta tipus “volta catalana”, on es destaca l’equilibri i l’ordenació dels elements, que es mostren amb la màxima simplicitat decorativa. La construcció era considerada la “central” de la Catalana de Gas i Electricitat de Sabadell, ja que era la que tenia més potència transformadora.

Les façanes de l’edifici que donen al carrer Valldaura i a la carretera de Prats de Lluçanès, així com la coberta, estan catalogades. És per això que la rehabilitació es va realitzar fent un repicat del revestiment existent, així com la substitució dels paraments verticals. La seva substitució s’executà amb materials iguals als utilitzats en l’època de la seva construcció. Igualment, es va mantenir la transparència dels buits existents i es va canviar la fusteria metàl·lica per una de nova, tot mantenint l’aspecte original. Així mateix, per aconseguir que no hi hagués un canvi cromàtic a la façana, es va pintar el nou arrebossat amb una pintura el més semblant al color actual de l’immoble i, així, desvirtuar el mínim possible la composició cromàtica actual.

Dades tècniques de la subestació

La subestació de Sabadell, amb 4 transformadors i una potència total instal·lada de 150 MVA, alimenta 55.965 clients, la pràctica totalitat dels quals del municipi de Sabadell. Amb tot, la xarxa es ramifica i arriba també fins a Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans i Polinyà, al Vallès Occidental, i, en menor mesura, a Caldes de Montbui i Lliçà d’Amunt, al Vallès Oriental. N’arriben quatre línies d’alta tensió a 110 kV i en surten 23 línies de mitjana tensió, la qual cosa posa de manifest no només la rellevància de la infraestructura a la cocapital vallesana sinó com a nus de transport i distribució al sud-est de la comarca.

Aquesta reforma, que pertany al pla d’inversions de la companyia al Vallès Occidental, suposa un pas més per dotar la xarxa del dels darrers avenços tecnològics amb l’objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat.

Comentaris
To Top