Ciutat

Més control davant l’obligació de dur mascareta a partir d’avui

Operatiu per repartir les mascaretes a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

Les mascaretes passen avui a ser un element més de la nostra indumentària, ara ja de manera obligatòria. El govern de l’Estat va publicar dimarts al BOE l’ordre, en què concreta que se n’haurà de portar a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic “sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d’almenys dos metres”.

A Sabadell, es descarta ara per ara sancionar qui no en dugui, si bé es faran controls informatius i s’advertirà els ciutadans. En concret poden proposar una sanció administrativa com a falta greu de la Llei, fet que comporta multes d’entre 601 i 30.000 euros. A Sabadell, però, ara per ara es preveu no sancionar i sí informar.

L’obligatorietat es fixa a partir dels 6 anys, tot i que se’n recomana l’ús entre els 3 i els 5. Queden fora d’aquesta obligatorietat les activitats en les quals, “per la pròpia naturalesa de les mateixes”, resulti incompatible el seu ús, tot i que no concreta quines. L’ordre serà vigent mentre duri l’estat d’alarma i les seves pròrrogues.

Tampoc estaran obligades a portar mascareta les persones que tinguin algun tipus de dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada pel seu ús. Tampoc no n’hauran de dur aquelles persones per a les quals estigui contraindicat per motius de salut, de discapacitat o dependència.

Control i abastament

La mesura suposarà incrementar la vigilància per garantir que tothom segueixi les indicacions procedents del govern de l’Estat mentre duri l’estat d’alarma. No obstant això, no es preveu un règim sancionador, motiu pel qual des de la Policia Municipal es treballarà sobretot per informar les persones que es trobin a la via pública sense utilitzar una mascareta.

Pel que fa a l’accés a aquest element protector, si bé fa dos mesos suposava en algun cas haver de fer una gimcana per diferents farmàcies, i de retruc intentar no comprar-les a preu d’or, la situació a hores d’ara ha canviat, i ara se’n poden trobar a la majoria de supermercats. A més, es venen a preus econòmics, que solen rondar entre els 60 i els 70 cèntims per unitat.

A la majoria de farmàcies, com és el cas de la Sagalàs, Anabel Mercé, Morales o Garriga, en tenen de les sol·licitades, tant les quirúrgiques com de les FFP2, així com per a infants. Amb tot, preveuen un repunt de la demanda amb la nova normativa.

Comentaris
To Top