Ciutat

Retorn testimonial a les escoles

Els centres tornen a obrir les portes amb molt poca afluència d’alumnes

Un alumne, entrant a l'escola Sagrada Família / LLUÍS FRANCO

[Per Guillem Plans, Manel Camps i Albert Segura]

El salt a la fase 2 permet a partir d’aquest dilluns reobrir les portes dels centres educatius de la ciutat. Tot i que la previsió de l’Ajuntament era d’uns 4.000 alumnes que tornarien a les aules de les diferents etapes, seguint pautes estrictes de seguretat i separats en grups, el cert és que l’activitat a primera hora del matí ha estat merament testimonial.

És el cas de l’escola Sagrada Família, on a les 9 h, moment de l’obertura dels centres, només hi han accedit 13 alumnes. Ha passat una cosa similar a l’escola Enric Casassas, on només ha entrat un alumne, de P3.

Menjador de l’escola La Roureda, amb les cadires sobre les taules, aquest dilluns / VICTÒRIA ROVIRA

A l’escola Andreu Castells només hi ha anat un alumne, però no per gaire estona. “Vam fer un sondeig i ens van dir que vindrien 7 alumnes, avui només n’ha vingut un i ha acabat marxant”, explica Raquel Pérez, directora del centre, que apunta que aquesta setmana vindran dos grups de 10 estudiants de 6è.

En el cas del Sant Nicolau, la reobertura s’ha fet davant la previsió de pocs alumnes, en concret 7. Finalment, només 6 hi han accedit a primera hora del matí. A l’escola Claret s’han creat dos grups d’infantil, un amb 5 alumnes i l’altre amb 4.

A altres centres, com el Miquel Martí i Pol o el de la Roureda, cap alumne hi ha fet cap a primera hora del matí. En canvi, als instituts s’ha registrat moviment, tot i que el mecanisme s’ha fet a través d’un sistema de cita prèvia. És el cas del Ferran Casablancas, on han accedit 12 estudiants del miler que hi ha censats.

Classe a l’interior de l’escola Sagrada Família, aquest dilluns / LLUÍS FRANCO

Amb tot, aquest dilluns han reobert 50 escoles de primària i infantil i uns 25 instituts de secundària i batxillerat, on, sumats als estudiants de Cicles Formatius, la previsió inicial era d’acollir 4.015 alumnes, de 3 a 18 anys, que hi tornen voluntàriament, després de 3 mesos. Les classes, en qualsevol cas, continuen sent telemàtiques.

Els alumnes hauran de mantenir una distància de 2 metres entre ells, les entrades als centres es faran de manera esglaonada i, entre altres mesures higièniques, s’hauran de ventilar els espais interiors 10 minuts un mínim de tres vegades al dia.

Educació infantil

En aquesta etapa educativa, per a nens de 3 a 6 anys, les escoles reobren de 9 a 13 h. Ho fan com a servei d’acollida i amb un màxim de 8 (P3) o 10 (P4, P5) infants per espai. A Sabadell, hi havia la previsió que 480 alumnes d’infantil havien de tornar avui a l’escola.

Educació primària

Les escoles, a primària, tampoc no ofereixen servei lectiu. Com a tancament d’etapa educativa o per rebre orientació, alguns alumnes d’últim curs retornen a la seva classe. A la ciutat, hi ha 950 nens de 6è que ho haurien de fer al llarg d’aquest dilluns.

Podran ser a classe un màxim de 13 nens. Per a la resta d’alumnes de primària es poden fer, a partir de dilluns, tutories individuals i personalitzades, si ho determina necessari el centre, amb cita prèvia. També en grups reduïts, si ho considera el centre. De 1r a 5è de primària, hi ha 1.050 alumnes que retornen a l’escola.

Eva Ruiz-Rano, preparant la tornada a l’escola Joaquim Blume / LL. FRANCO

Tancament d’etapa educativa

També es produeix el retorn d’alumnes de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i d’últims cursos de cicles formatius que necessitin suport lectiu per superar l’etapa, orientació o afrontar una prova d’accés.

A Sabadell, la previsió és que retornin a l’aula uns 875 alumnes de 4t d’ESO, uns 500 de 2n de batxillerat, uns 90 de cicles formatius de grau mitjà i uns 70 de cicles formatius de grau superior.

Tanquen 8 llars d’infants privades

De les 17 llars d’infants privades de Sabadell, n’hi ha 8 que han decidit que no obriran el juny. Amb les mesures de seguretat de la Generalitat, han considerat que les condicions fan impossible cobrir les necessitats pedagògiques i emocionals dels infants, d’1 a 3 anys (els que tinguin menys d’1 any no hi poden anar, ja que es considera que són més vulnerables).

Totes les escoles bressol municipals obriran a l’estiu, independentment de la demanda

Comentaris
To Top