Ciutat

El primer dia d’escola, sense companys de classe

Retorna a l'escola Sagrada Família / LL.FRANCO

A la classe dels Lleons de l’escola pública La Roureda, les bates de colors continuen arrenglerades als penjadors. “Estan tal com les vam deixar”, constata la directora del centre, Teresa Casan, després d’encendre els llums de l’aula buida. Potes amunt, les cadires potser quedaran enfilades a sobre les taules fins al setembre, sense que hi segui cap nen aquest juny: “Els pares suposo que han pensat que si han passat dos mesos i mig sense venir, no els ve de 15 dies”.

Hi ha unes quantes escoles de Sabadell on aquest dilluns, el primer dia d’obertura dels centres educatius, no s’hi ha presentat ni un sol alumne. Equips directius, d’administració i secretaria, mestres i conserges, igualment, han obert les portes. “Estem aquí per si ve algun nen”, explica Casan, qui afegeix que feina no els en falta. Mentre són a l’escola encaren l’obertura del curs al setembre, que va ben carregat d’incerteses.

A l’escola Andreu Castells esperaven set alumnes d’infantil. En aquesta etapa educativa, que va dels 3 als 6 anys, les famílies que al·leguin que no tenen més alternativa que treballar presencialment poden portar els seus fills per utilitzar el servei d’acollida de l’escola, de 9 h a 13 h. Finalment, un sol alumne s’ha presentat al centre i, quan la família ha vist que seria l’únic, han marxat. La directora, Raquel Pérez, considera que l’absència d’alumnes és probable pel fet que s’hagi de complir el requisit de conciliació. S’hi suma que hi ha famílies amb fills a infantil i també a etapes superiors en què no poden anar a escola, per la qual cosa decideixen tenir els dos germans a casa.

L’escola La Roureda, buida el primer dia de tornada als centres educatius / VICTÒRIA ROVIRA

A l’Enric Casassas també hi ha anat un sol nen, de P3, que ha tingut una mestra per a ell sol. Com la Marta i l’Urtzi, moltes famílies de l’escola, teletreballen o poden quedar-se a casa amb els fills.

Educació calcula que només un 8% dels alumnes de Sabadell de P3 a P5 de les escoles públiques retornaran als centres aquest juny. El primer dia de classe, però, el percentatge ha estat inferior. A banda dels motius esmentats, el director del Servei Territorial d’Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, creu que hi ha hagut escoles que consideraven que amb aquestes condicions no s’havia d’obrir i, per això, “han desincentivat les famílies a anar-hi”.

En el cas de concertades, on el retorn a infantil es preveu que rondi el 16%, Viñas assenyala que això no ha passat tant. Però l’afluència tampoc no ha estat gaire més alta. Al Claret hi havia nou nens. Al Sant Nicolau, hi havia previsió de set infants, i hi han anat sis. A la Sagrada Família, només 13 dels 225 nens d’infantil hi han anat.

La sensació, per als educadors, ha estat estranya: “Et veuen amb una mascareta, no et veuen el somriure, no els pots tocar. No saps què suposarà per a ells… Ho farem el millor que puguem i evidentment vigilarem. Ara bé, si hi ha un nen que plora, estarem pendents d’aquesta part emocional. No serem robots”, expressa Isabel Campaña, mestra d’infantil de la Sagrada Família.

Entrada a l’escola Sagrada Família / LL.FRANCO

Més alumnes de 6è

Els centres educatius consultats preveuen que bona part dels alumnes de 6è de primària passin per les escoles en grups, de màxim 13 nens, els pròxims dies. Ho faran per parlar amb la tutora i tancar conjuntament l’etapa de primària.

En aquest cas, Educació calcula que als centres públics hi haurà un 53% d’alumnes de 6è de primària que retornarà a l’escola. En el cas de les escoles concertades, es preveu que, en canvi, en siguin menys, al voltant del 37%.

Bona previsió a secundària

Hi ha un 48% d’alumnes de 4t d’ESO d’instituts públics que han manifestat que retornaran al centre educatiu. De centres concertats, la previsió que ha arribat a Educació és del 66%.

Pel que fa a 2n de batxillerat, als centres públics hi ha previsió que hi tornin durant el mes de juny un 76% dels estudiants. Als concertats, un 99%, segons han fet saber els centres al Departament. En aquest curs, el retorn és per rebre suport lectiu, per superar l’etapa, rebre orientació o afrontar una prova d’accés.

Ahir dilluns, però, l’activitat als centres de secundària va ser nul·la. En molts casos, només hi van passar estudiants per recollir pertinences. Del miler d’estudiants que hi ha al Ferran Casablancas, per exemple, després d’una hora només hi havien passat una quinzena d’alumnes. A altres centres, durant l’obertura només s’hi podia anar amb cita prèvia.

Totes les escoles bressol municipals obriran a l’estiu, independentment de la demanda

Comentaris
To Top