Ciutat

Carlos Fuentes: “Mostrem el que la pública no pot mostrar”

El 27 d’abril tornava, per sorpresa, l’antic programa de Canal Català i posteriorment de Televisió de Badalona Catalunya Opina, presentat pel frare Carlos Fuentes. No va ser, però, fins passat un mes de la reestrena que el programa es podia veure a Sabadell i al conjunt del Vallès Occidental.

Del 1996 al 2014 podíem trobar ‘Catalunya Opina’ fent zàping. Ara, sis anys després, repreneu el programa i en un nou canal. Com ha estat aquesta arrancada?  L’estiu passat vaig rebre la trucada de Nicola Pedrazzoli, propietari de les antigues freqüències de Canal Català, que aleshores va llogar El Punt Avui. Em va dir que el desembre del 2019 les freqüències tornaven a quedar disponibles, i que havíem de tornar a televisió. Em vaig comprometre a tornar quan acabés el meu programa a TVE, Ara i Aquí. I vam acordar reobrir el setembre del 2020.

Però heu retornat a l’abril, enmig d’una pandèmia mundial. El Nicola em va suplicar avançar la data, precisament per aquesta crisi sanitària. Aleshores vam construir ràpidament un decorat al Poblenou de Barcelona. En realitat, Catalunya Opina l’avança el virus. I en una situació de proves, sense pràcticament gent a plató, amb un format una mica diferent de l’habitual. I ens avancem per la nostra missió d’acompanyar, d’informar i de mostrar, com a canal privat i independent, el que la televisió pública no pot mostrar.

‘Ara i aquí’, de TVE, es clausura de cop… Sí, i era líder en audiència dels programes en català de TVE. Però ara puc dedicar-me al programa de teve.cat.

Amb quins reptes ho repreneu? Tinc tota la llibertat que vull. Volem recuperar la pluralitat i reincorporar els col·laboradors de sempre: Santiago Espot, Ricard Fernández, Riciado Palomo, José Miguel Villaroya, el doctor Sebastián Gallardo de l’Hospital Taulí… També hem incorporat cares conegudes. Des de Miquel Iceta, Inés Arrimadas a Artur Mas. El repte principal és mantenir el mateix format que el del 2014. Ens preguntem què serà de Catalunya. I la gent opina. Aquest any hem incorporat dos especialistes en teràpia, el mossèn Alfons Gea, de la Creu Alta, i el mossèn Joan Bordoi, d’Andratx (Palma de Mallorca). 

Carlos Fuentes

Carlos Fuentes al plató de Catalunya Opina / CEDIDA

A Sabadell, el programa no es va poder veure fins al 28 de maig. De fet, el Vallès Occidental va ser l’última comarca a recuperar l’antiga freqüència de Canal Català. Però el Nicola volia que la imatge arribés en HD. I així s’ha fet.

També aprofiteu el canal per oficiar misses en directe. Té sentit, ara que els llocs de culte estan oberts? A molta gent li costa tornar a l’Església i prefereix veure-ho a Internet. Hi ha moltíssima demanda.

Com ha canviat la televisió en els últims anys? Immediatesa absoluta. En un moment puc tenir testimonis de l’altra punta del món gràcies a Skype. Ara fem el programa pensant en televisió i en xarxes socials. La televisió ara és una excusa per transmetre una idea que arriba per televisió, però també a través de les xarxes. Els joves ja no veuen televisió, escullen el que volen veure. Tot va a una velocitat brutal, té més ritme.

Què ens pots avançar del programa? Això només és una prova. Catalunya Opina comença de debò el setembre. Per saber les sorpreses, caldrà esperar. 

Comentaris
To Top