Ciutat

El canvi climàtic ja afecta la vinya i comencen a plantar al Pirineu

Les vinyes en alçada són cada vegada més freqüents / D.S.

Les conseqüències de l’emergència climàtica ja són palpables al Vallès. “Abans la vinya tenia un moment molt dolent cada 15 o 20 anys”, explica Iñigo Haughey, del celler de Can Calopa (Collserola). “Però ara el cicle és més curt i ens toca patir més sovint”

De fet, el canvi climàtic està provocant episodis de cops de calor i sequeres continuades. L’escalfament global fa madurar la vinya més ràpidament, així que els cellers han avançat la verema entre dues setmanes i un més i la graduació del vi és major. 

Per això, els viticultors proven de plantar varietats més resistents a la climatologia mediterrània. Els grans cellers, a més, estan comprant terres al Pirineu i van sembrant nova vinya en previsió de l’impacte que pugui tenir l’emergència climàtica a 20 anys vista. 

Bodegues Torres i Gramona

De fet, cellers catalans importants com Bodegas Torres ja ha comprat terres al Prepirineu de Lleida i hi planta vinya, en previsió del que pugui passar. També el Celler Gramona, que elabora cava i són naturals de Sant Sadurní d’Anoia, està experimentant amb 50 hectàrees a la Cerdanya, o sigui, que s’estan situades més al nord i a més altitud.

Una altra possibilitat és plantar la vinya en vas (una mena de rodona), de forma que les fulles es facin ombra mútuament (ja que algunes parts queden més protegides del sol). 

De totes maneres, depèn de cada varietat de raïm (n’hi ha de més sensibles al sol) i les condicions climatològiques de cada comarca. “No es pot generalitzar, perquè el territori no és uniforme”, contraposa Haughey. “Cal anotar i aprendre de les errades, això és el que toca”, conclou l’enòleg del celler L’Olivera. 

Comentaris
To Top