DS MOTOR

L’empremta de Montesa

Fede Busquets, entregant el trofeu Montesa del Vallès a Edu Cots. Al seu costat, José Luis Mendoza, subcampió d’Espanya de 500cc, i Ricard Pinet
Fede Busquets, entregant el trofeu Montesa del Vallès a Edu Cots. Al seu costat, José Luis Mendoza, subcampió d’Espanya de 500cc, i Ricard Pinet / CEDIDA

Sabadell, Montesa hi va deixar una forta petjada. A mitjans dels anys 70 (1976), un grup de motards van iniciar un vincle amb la marca catalana que ha perdurat en el temps i en el record dels protagonistes.

I un dels artífexs d’aquest llegat és Francisco Sisco Serrano, qui després de treballar durant 12 anys a la fàbrica Bultaco va crear amb Fede Busquets l’enyorada escuderia Work Shop, que va guanyar diversos títols i que tenia la seva seu al carrer de Sant Oleguer, 43.

Un equip Montesa que durant més de cinc anys –fins a l’any 1981– van participar en proves de velocitat, amb Xavier Alonso i el mític Benjamí Grau; amb pujada en costa, amb José Fernández Pepe el Loco, Edu Cots i Josep Pladevall, motocross amb Domingo Illa i José Luis Mendoza o trial amb Ramon Membrives i Josep Zaragoza, aquest últim, a més, jugava a motobol amb l’equip propi de l’escuderia: “Vam arribar a tenir més d’una desena de pilots. La veritat és que no paràvem, amunt i avall. Va ser una gran experiència, en què vam poder participar en diverses competicions estatals, europees i mundials”, recorda Sisco Serrano, el mecànic de l’escuderia.

L’activitat de l’equip, però, ni de bon tros s’acabava aquí. Amb la col·laboració de Montesa, Work shop organitzava les nits del moto hielo, a la pista de gel –annex Palau Blaugrana: “Vam ser innovadors. Venia tota la gent del món del motor del moment i de totes les disciplines”, comenta Edu Cots, campió d’Espanya de Supervelocitat, en la categoria del quart de litre, l’any 1985, entre alguns dels molts èxits aconseguits en el món de les dues i quatre rodes fa diverses dècades.

A més, a l’escuderia també es feien cursets, que en diverses ocasions van comptar amb pilots de la talla de George Jobe, pentacampió del món de motocross.

‘Con Impala, llegará’

Edu Cots, de l’escuderia Work Shop, en el Trofeu Montesa 1980 celebrat al Circuit de Motocross Mancomunitat Sabadell-Terrassa, també conegut com ‘El Vallès’ amb una Montesa Cappra VE 125cc

Edu Cots, de l’escuderia Work Shop, en el Trofeu Montesa 1980 celebrat al Circuit de Motocross Mancomunitat Sabadell-Terrassa, també conegut com ‘El Vallès’ amb una Montesa Cappra VE 125cc / CEDIDA

La febre per la mística que envolta Montesa traspassa fronteres. I Edu Cots, juntament amb el pilot castellarenc Carles Humet, van voler homenatjar els herois de l’Operació Impala recorrent quatre continents i 26.000 quilòmetres amb l’icònic model, “22.000 dels quals entre Barcelona i Tòquio, per treure’n un llibre –Con Impala, llegará– el nostre particular homenatge. A més, és un bon moment coincidint amb l’aniversari de Montesa”, explica.

Una marca emblemàtica

Montesa va convertir-se en una de les marques més conegudes i preuades del motociclisme nacional i internacional, gràcies a la visió i l’entusiasme dels barcelonins Pere Permanyer i Puigjaner i Francesc Xavier -Paco- Bultó i Marquès. L’any 1944, aquests dos empresaris van presentar el primer prototip d’una nova motocicleta i, tres anys més tard, van posar en marxa al carrer de Còrsega de Barcelona l’empresa Permanyer Sociedad Anónima de Industrias Mecánicas, dedicada a la fabricació de motocicletes que s’identificaven molt bé pel seu característic color vermell inspirat també en el símbol tradicional de l’ordre que donava nom a la marca.

De les més de 120 marques de motocicletes que s’han fabricat a Catalunya en els últims cent anys, Montesa és una de les de més emblemàtiques i prestigioses, fortament vinculada al desenvolupament econòmic i social del nostre país durant els anys de la llarga postguerra civil. D’aquesta manera, va ser la primera motocicleta comercialitzada i distribuïda a tot Espanya, la primera marca espanyola que va competir en els circuits internacionals i la introductora en el mercat domèstic d’innovació rellevants com ara el motor de dos temps o la forquilla davantera telescòpica, entre altres. Motocicletes com les Brio, Comando, Impala, Cota, Cappra, Enduro, Scorpion o Crono han destacat pel seu disseny cuidat i les prestacions que oferien i han estat una referència en l’època daurada del motociclisme nacional. Montesa ha excel·lit durant molts anys en els campionats nacionals i internacionals de velocitat, motocròs, enduro i, sobretot, de trial, especialitat en què aquesta marca ha estat molt innovadora. Així, a partir del primer Trial de Sant Llorenç del Munt, celebrat el 1967, els enginyers de la casa Leopold Milà i Jordi Ros, juntament amb el pilot-provador Pere Pi, van dissenyar la Cota 247, un model que va marcar un canvi en la concepció de les motocicletes de muntanya i que va situar Montesa al primer lloc del trial mundial gràcies al pilot suec Ulf Karlson l’any 1980.

Comentaris
To Top