Ciutat

Un 90% de l’enllumenat públic de Sabadell serà de tecnologia LED

llum

Un 90% de l’enllumenat públic de Sabadell serà de tecnologia LED, en mig any

Sabadell, de nit / V. ROVIRA

El Govern de Marta Farrés posa a sobre la taula el que ha qualificat de “l’actuació més important que s’ha fet a la ciutat en enllumenat públic”. La intenció és renovar amb tecnologia LED -més intensitat, més eficient energèticament- un 60% de punts de llum de la ciutat, a més de 720 carrers de tots els districtes. La inversió de l’Ajuntament, que serviria per substituir 17.500 lluminàries en només un termini previst de mig any, ronda els 10 milions d’euros.

Després d’aquesta inversió milionària, quedaran només un 10% de punts de llum a la ciutat per renovar, sense tecnologia LED: uns 2.872 llums públics dels 29.991 que hi ha a Sabadell. L’equip de Govern ha explicat que reprèn una primera inversió de més de 7 milions d’euros que es va fer entre els anys 2013 i 2014 per canviar un 32% de l’enllumenat, moment en què a la ciutat governava el PSC -primer encapçalat per Bustos, posteriorment per Joan Carles Sánchez-.

En sis mesos, doncs, està previst que hi hagi un 90% d’enllumenat LED a Sabadell. Per a tirar endavant el projecte, serà necessari executar una pròrroga de cinc anys més en la concessió a l’empresa Aluvisa, del 2023 al 2028, “perquè doni temps a amortitzar la inversió”, s’ha assegurat des del Govern.

L’Ajuntament paga una tarifa d’aproximadament 3 milions d’euros anuals a Aluvisa, en què s’inclou el consum d’energia. Amb aquesta renovació d’enllumenat, precisament, hi haurà un estalvi de 926.000 euros en consum d’energia. Ara bé, la factura que haurà d’abonar l’Ajuntament no es rebaixarà, ja que s’hi inclourà el cost de la inversió.

“La voluntat és que l’actuació impacti a tota la ciutat, de nord a sud, d’est a oest. No volem un Sabadell a dues velocitats, que no ens quedi cap zona de la ciutat sense que hi arribi la inversió”, ha assenyalat Marta Farrés. Aquesta actuació és, segons la mateixa alcaldessa, una demanda que molts ciutadans havien posat a sobre la taula.

Un dels objectius de l’actuació, presentada aquest matí, és aconseguir més il·luminació als carrers de Sabadell, per evitar la inseguretat que generen les zones fosques. En algunes vies secundàries es podrà arribar a guanyar fins a un 30% de lluminositat.

Per què tecnologia LED?

“És un pas gegant en termes d’eficiència energètica a la ciutat”, ha afirmat Farrés. La reducció de l’impacte ecològic, segons el Govern, serà de 1.638 tones de CO2 l’any.

També suposarà un estalvi pel que fa als recanvis, ja que la durada mitjana de vida d’un llum LED és de 10 anys o 40.000 hores (una bombeta de vapor de sodi té una vida d’entre 3,5 i 4 anys). La llum que s’aconseguirà amb la nova tecnologia, paral·lelament, serà més blanca i millorarà l’entorn urbà.

Comentaris
To Top