Diners

Lenta (però gradual) recuperació de la confiança empresarial

Empreses amb la persiana abaixada per l'estat d'alarma durant el confinament / LLUÍS FRANCO

La recuperació de l’Índex de Confiança Empresarial a Sabadell i àmbit de la Conca Ripoll i Riera de Caldes es recupera lentament però gradualment. Els resultats de l’enquesta de Confiança i Clima Empresarial, presentats per l’Ajuntament de Sabadell, Banc Sabadell, Cambra de Comerç, el Centre Metal·lúrgic i el Gremi de Fabricants, revelen que la valoració empresarial de la marxa del negoci durant el tercer trimestre del 2020 mostra una estabilitat després de la caiguda de les activitats durant el segon trimestre. El saldo negatiu de l’anterior enquesta passa de -67,1 punts a -37,5.

Malgrat això, es registra un 51% d’opinions de valoració a la baixa de la marxa del negoci. L’índex manté la dinàmica de recuperació lenta després del sotrac del segon trimestre: puja de 91,5 a 107,5 punts, per sobre de l’índex de Catalunya (106,9) i d’Espanya (105,5). El creixement trimestral passa del 2,5% al 17,5% i la caiguda interanual es redueix del -32,4% al -17,2%.

/ CEDIDA

Per sectors, es produeix una disminució dels saldos negatius i de les respostes a la baixa en totes les activitats. Les respostes a la baixa superen el 50% a indústria i construcció (53,2%) i a la resta de serveis (50,7%). Augmenten les respostes de manteniment dels llocs de treball en el comerç (72,1%) i en la indústria i construcció (70,1%). A la resta de serveis són el 66,5%. També confirmen l’expectativa de recuperació i rebaixen els seus saldos negatius anteriors, la resta de serveis el redueix en 25,6 punts, la indústria i construcció en 19,0 i el comerç en 9,9.

Millora de les expectatives

Per al quart trimestre del 2020 les expectatives empresarials apunten una continuïtat de la recuperació de l’activitat: segueix disminuint el saldo negatiu (de -49,2 punts baixa a -30,7), i les respostes pessimistes també perden pes: del 57,2% al 42,2%. Les que preveuen una evolució a l’alça de cara a finals d’any pugen 4,2 punts i les d’estabilitat 10,8.

Això no obstant, està a expenses de l’evolució de les mesures restrictives per frenar la Covid-19. En un comunicat conjunt, demanen “reforçar la confiança empresarial” amb “accions de política econòmica” com ara ajuts per a ajudar a la reactivació de l’economia productiva, “en especial les que han d’arribar a autònoms i pimes”.

Comentaris
To Top