Ciutat

“Sentia ansietat imaginant que havia d’aguantar Trump 4 anys més”

Ens llevem aquests dies amb pronòstics de tertulians i interpretacions de politòlegs, amb les cantarelles als informatius recitant els swing states, allà on els nord-americans es juguen les garrofes per als pròxims quatre anys –Florida, Iowa, Michigan o Wisconsin–. Als bars, hauria estat la tertúlia del dia. Les portades dels diaris nacionals han estampat les seves cares –i les seves respectives tofes, canosa i ataronjada– fins a fer-nos-les familiars: Biden i Trump, i la disputa electoral per ser presidents, s’han colat en el nostre dia a dia.

Però tot plegat no és res comparable amb el que estan vivint els sabadellencs que són als Estats Units. “Són les 5 del matí i estic desperta per l’ansietat”, enviava en un missatge Andrea Mollor, de 24 anys, des de la ciutat de Newburgh, a Nova York, després que s’anunciés la victòria de Trump a Florida i Texas. “És decebedor i frustrant. Em ve ansietat només de pensar que he d’aguantar-lo 4 anys més…”, es lamentava en aquell moment.

Els sondejos havien tranquil·litzat Mollor les darreres setmanes. Però amb els resultats prematurs, que trinxaven els pronòstics d’una victòria còmoda per a Biden, la sabadellenca s’aferrava a l’esperança dels demòcrates: “queda esperar el vot per correu”, decisiu però més lent de computar.

Als Estats Units, per molt que intentis fugir d’aquestes eleccions, la política és més ràpida i te la trobes de cara. Tot i viure en un una petita ciutat com Burleson (Texas) i no tenir cap mena d’interès en la lluita per la Casa Blanca, la sabadellenca Sònia S. –prefereix no incloure el seu cognom– s’ha acostumat a les pinzellades del vermell de la campanya dels republicans en el paisatge dels darrers mesos: cartells a les cases, paradetes i, fins i tot, algun autobús circulant per carreteres remotes. I, en el sentit polític contrari, a les converses de feina en què es comenta que no agrada “el que fa i la manera de ser” de Trump.

El fins ara president dels Estats Units, Donald Trump / EFE

A milers de quilòmetres, Josep Mas passeja per la zona on viu de Chicago i, en canvi, veu molts més cartells a les cases en suport a Biden. És un dels bastions demòcrates d’una Illinois on en les ciutats interiors s’abraça molt més el trumpisme, tal com ha percebut quan s’ha mogut amb el cotxe. “Hi ha una divisió real en el país, hi ha molta confrontació, en el fons provocada per Trump”.

Mentre en el recompte electoral Biden s’emporta Michigan o Nevada, i encarrila la presidència, el sabadellenc reflexiona: “Una victòria molt justa és probablement el pitjor dels escenaris. Vistes les declaracions de Trump dels últims dies, això s’eternitzarà. Hi ha la possibilitat que no concedeixi la victòria, que comenci a demanar recomptes als Estats, que porti el vot per correu al Tribunal Suprem. Encara que els resultats oficials diguin que guanya Biden, això s’allargarà”.

El ressò que ens arribarà a Sabadell de les eleccions, probablement, es rebaixarà en els pròxims mesos. Però als sabadellencs que viuen als Estats Units encara els espera una llarga digestió electoral. Així ho augura Mas: “Els resultats poden portar més tensió”.

Comentaris
To Top