Ciutat

Sabadell commemora els 25 anys de la cooperació amb Sarajevo

El documental ‘Encara hi ha algú al bosc’ recull testimonis de les víctimes directes de les tortures i violacions

Un dels moments de la presentació de les activitats / V.R.

Recordar per no oblidar. Amb aquestes paraules, la tinenta d’alcaldessa de Sabadell, Marta Morell, ha volgut presentar el programa d’actes per commemorar els 25 anys de la fi de la guerra de Bòsnia. El que va ser “la vergonya d’Europa“, en paraules de l’alcaldessa Marta Farrés. L’any 1995, Sabadell es va bolcar i va cooperar amb Sarajevo i, 25 anys després dels Acords de Dayton i del final de la guerra, l’Ajuntament ha volgut recordar aquest episodi de la nostra història més recent perquè “no es torni a repetir”.

El programa d’activitats s’inicia amb ‘Encara hi ha algú al bosc’, a càrrec de Cultura i Conflicte. Es tracta d’una proposta documental que recull testimonis de les víctimes directes de les tortures i violacions que es van produir en el marc del conflicte Bòsnia-Hercegovina. “Hem anat a Bòsnia a buscar testimonis de dones víctimes d’agressions sexuals i els fills que van néixer d’aquelles violacions”, ha explicat Teresa Turiera, membre del col·lectiu Cultura i Conflicte, que insisteix a posar el focus en les supervivents de la guerra i “víctimes de la pau”. “Han estat silenciades, invisibilitzades i, en molts cops, rebutjades per les seves famílies”, condemnava la periodista. Una guerra que, al seu criteri, Europa no va saber aturar.

“Es van llançar bombes contra la diversitat”, ha lamentat Morell, que insisteix en el compromís municipal de garantir una ciutat integradora. Farrés ha fet també un reconeixement a la cultura de la resistència a Sarajevo i a la col·laboració entre municipis.

La col·laboració de Sabadell

El programa neix per reivindicar la cultura de la pau i de la no violència en els conflictes, que es projectarà en format teatral, performance, exposicions o documentals. Està previst que finalitzi el juny de 2022, quan es commemoraran els 25 anys del viatge institucional a Sarajevo –al juny 1997– en què van participar representants de Sabadell de diferents àmbits institucionals, empresarials, d’entitats o de premsa. Amb aquest viatge es va visibilitzar el compromís entre les dues ciutats. De fet, Sabadell va assumir la reconstrucció del teatre Kamerni Teater, on participaven serbis, bosnians i croats, i que no va suspendre cap actuació malgrat el setge i els bombardejos.

Josep Seguí i Maria Antònia Vidal, representants del Teatre del Sol, recorden el seu viatge a la capital de Bosnia i Herzegovina per la transformació de la guerra en art. “Em van impactar les roses de Sarajevo. Els habitants pintaven de vermell els forats que feien els obusos a terra”, recorda Seguí. Vidal també recorda quan es va topar amb les parets foradades.

D’altra banda, l’any 1995 es va crear la Comissió Ciutadana Sabadell per Sarajevo, amb la participació d’entitats i l’Ajuntament de Sabadell. Es van impulsar accions per informar i sensibilitzar a la societat sobre què passava als Balcans, i recaptar recursos econòmics i materials per enviar a Sarajevo en combois humanitaris.

Comentaris
To Top