Oci i cultura

La Llar del Llibre bufa 55 espelmes al Passeig

Any 1959. El besavi Joan Fàbregues i l'avi Miquel Fàbregues (amb l'Àngels en braços) / CEDIDA

La Llar del Llibre està de festa. I és que aquesta setmana commemora l’obertura de la botiga mare, situada en el mateix i actual emplaçament del Passeig de la Plaça Major. Va ser una setmana de novembre, però de l’any 1957, quan Miquel Fàbregues i Morlà obriria les portes d’aquella llibreria primigènia. Si fou el 57, no quadren els números, pensareu. Efectivament, hi ha moviments. Després de 10 anys com a llibreria, l’any 1967 transformen el negoci en una botiga de joguines de fusta i didàctica, anomenada Didó.

Tanmateix, sembla que la didàctica no s’enlaira i l’any 1975 tornen a reconvertir-la en llibreria, ja sense interrupcions fins avui -complint 55 anys en total i 45 de seguits-. “Però ara ja com a botiga especialitzada en llibres de butxaca”, explica Joan Fàbregues, fill de Miquel. “Sembla ser que vam ser la primera botiga de butxaca de l’Estat”, sosté. A més a més, l’aparició del llibre de butxaca és una revolució: el preu fa que sigui accessible per a moltes famílies. “No hi havia massa editorials que fessin butxaca, en aquell moment: Els llibres d’Aliança, la col·lecció Reno de Plaza y Janés, la poesia d’Edicions 62, els primers anys de Cua de palla…”.

Ja el 1982 amplien el negoci amb un segon local al Passeig, molt a prop un de l’altre, tot i que de dimensions més gran. Aquesta segona llibreria serà la que, finalment, es trasllada l’any 2011 a la seva actual ubicació al carrer Sant Antoni.

Any 1963: DAVANT LA Botiga ‘Didot’ es troben el senyor Pedro, Miquel Fàbregues, Joan i Angels Fàbregues i Ramon Cardona / CEDIDA

Comentaris
To Top