Ciutat

GRÀFIC: Els bars i restaurants no arriben a final de mes

[Albert Acín i Marta Ordóñez]

Deu dies més, i ja seran 40 dies de restriccions. Els bars, restaurants i cafeteries seguiran amb la persiana abaixada –o sota mínims, amb el take away– després que la Generalitat hagi prorrogat les restriccions sobre la restauració fins al 22 de novembre. El nou estat d’alarma ha empitjorat les perspectives i allarga l’agonia econòmica: segons l’anàlisi del D.S. de l’estadística de Pulso (Banc Sabadell), els ingressos dels establiments a Sabadell han caigut un 65% en qüestió d’un mes. La continuïtat dels negocis està en perill.

“Aquest cap de setmana decidiré si tanco per sempre”. La reflexió del propietari d’un restaurant de la Creu Alta evidencia el punt de desesperació dels restauradors en la segona onada de restriccions. Molts establiments estan tancats, i altres han decidit obrir per fer menjar per emportar. En tots els casos, no ingressen prou per fer front a les despeses més essencials.

Les xifres de negoci dels locals consultats per aquest diari ho constaten: les pèrdues en el darrer mes s’eleven fins als 2.500 euros en alguns casos. Tampoc és estrany topar amb situacions com la del bar Carreras (Can Puiggener). Amb la caixa d’aquest mes només pot fer front a la meitat de les factures.

232,1 milions anuals

L’hostaleria no és un sector més de l’economia de Sabadell: genera 232,1 milions d’euros cada any, un 7% de l’activitat econòmica. En termes estrictament econòmics, limitar l’activitat de bars, restaurants i cafeteries és el mateix que tancar la meitat de les indústries (469,8 milions anuals) o un terç dels comerços (655,6 milions d’euros), segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

El tancament ha suposat perdre el gènere, haver de pagar un lloguer sense obrir el local i també enviar molts treballadors a casa. Des de l’inici de la pandèmia, 2.119 treballadors de l’hostaleria es troben en un ERTO –la meitat dels empleats del sector i un 17% del total d’afectats per un expedient a Sabadell, només per darrere de la indústria manufacturera–.

Comentaris
To Top