Oci i cultura

Els compositors: crear com si sempre estiguessin confinats

Marta Urzaiz toca el clarinet i fa duet amb Gerard Pastor / CEDIDA

Els compositors, habitualment, componen confinats. En el seu estudi, amb el seu instrument o en el seu cap. Quan comencen a escriure notes, saben que només ells mateixos, en soledat, podran continuar-les fins a acabar-les i tancar cada una de les seves obres. 

El que hem vist a Catalunya en els darrers mesos és que els creadors han reconduït concerts i projectes cancel·lats en un torrent creatiu molt destacable. És el cas dels compositors del concert Creacions Musicals de Confinament, que tindrà lloc el divendres al Teatre Principal (20 h) i que dona continuació a la temporada de cambra de Joventuts Musicals de Sabadell. 

Hi actuen els músics Marta Urzaiz, Gerard Pastor i Albert Guinovart

L’origen del projecte té dues cames. D’una banda, Albert Guinovart va compartir cada dia una composició a les xarxes de les anomenades miniatures que havien de durar menys d’1 minut cadascuna, generant gran expectació entre els seus seguidors. D’altra banda, Gerard Pastor explorava les possibilitats de l’únic instrument i instrumentista amb qui podia fer música a casa dia rere dia: el clarinet de Marta Urzaiz, amb qui fa temps que fan duet.

Retrat d’un moment històric

Així doncs, el concert parla d’un moment de la nostra història molt prolífic creativament de la mà de dos autors que, al mateix temps que tenen una empremta molt personal, troben la tonalitat i el lirisme com a punt d’unió entre les seves músiques i amb el públic.

Guinovart / CEDIDA

La primera part del programa està composta per les 24 miniatures de Guinovart i les Danses Imaginàries de Pastor. La segona, de dues peces, un Nocturn i Novelets, de Guinovart; per cloure amb el projecte Femina Feminae (i els temes Pastora nua ajaguda, Núria i Dídac, El parc ‘The Battery’, La llamada de…, Paseo a orillas del mar, Fent campana, L’assassina i El Somni). 

Ambdós pianos estaran acompanyats pel clarinet de Marta Urzaiz. Natural de Sabadell, Urzaiz ha estudiat amb Xavier Castillo, amb qui actualment cursa grau superior de clarinet a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Des del 2018 col·labora en tasques organitzatives de la Cobla Simfònica Catalana i des del 2019 forma part de l’equip de gestió de l’Orquestra Simfònica Segle XXI.

Pastor, per la seva part, ha sigut director de la Simfònica Tekhné, l’Orquestra de Cambra Catalana, la Banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, la Cobla Simfònica de Catalunya o el Martinu Ensemble, entre altres formacions.

Finalment, Guinovart és conegut pels seus premiats musicals, com Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí, Paradís, La Vampira del Raval i Scaramouche. També ha compost el ballet Terra Baixa.

Comentaris
To Top