Ciutat

Les matemàtiques, a revisió després de PISA: “Ens fan passar massa temps vinculant les ‘mates’ amb altres matèries”

La Generalitat vol dues hores setmanals per repassar l’assignatura, mentre que els docents veuen convenient canviar metodologies i reduir ràtios

Linforme PISA va evidenciar mancances en el rendiment acadèmic d’assignatures com les matemàtiques. El Departament d’Educació té previst moure fitxa de cara al curs vinent; amb la implementació d’un pla que acompanyarà docents de diversos centres –prioritzant els d’especial complexitat– perquè puguin destinar dues hores a la setmana de l’horari lectiu de millorar les matemàtiques. Incidint, principalment, en la manipulació i l’experimentació, segons detalla la Generalitat.

“Les metodologies del Departament o les empreses pretenen que a partir de les matemàtiques els infants entenguin altres assignatures i tot vagi connectat”, apunta Sergi Bonet, professor de matemàtiques en un institut de Sabadell. “Penso que això és un error, ja que les matemàtiques són una caixa d’eines que s’han de conèixer i saber fer servir”, afegeix. El docent lamenta que a vegades el professorat que imparteix aquesta matèria s’ha de passar “massa estona connectant les ‘mates’ a altres matèries”.

“Sovint perdem massa temps imaginant com relacionar la nostra assignatura a les ciències, per exemple”, apunta Amanda R, professora de matemàtiques en un institut de Terrassa, en referència a la mateixa qüestió. La sabadellenca també emfatitza la necessitat de reduir les ràtios “per poder ajudar a aquells alumnes que els costa més”. “Hi ha molts ritmes en una mateixa aula”, afegeix.

Els PISA tornen a posar la lupa en la segregació escolar, a la línia vermella a Sabadell

Fonts d’Educació apunten que a través d’aquest programa, els centres participants rebran una maleta amb materials manipulatius de didàctica de les matemàtiques. A més, es faran programacions i guies perquè els alumnes de 4t i 5è de primària i 1r o 2n d’ESO dels centres participants puguin destinar dues de les quatre hores de gestió autònoma a enfortir les matemàtiques. L’equip de 14 docents destinats a aquest pla formaran i acompanyaran els docents, però també aniran als centres un cop cada dues o tres setmanes per brindar suport al professorat.

Comentaris
To Top