Ciutat

130 anys del naixement de Fidela Renom, primera dona regidora a Sabadell

Tal dia com avui, però de fa 130 anys, va néixer Fidela Renom. Republicana, laïcista i feminista. I qui passarà a la història per ser la primera dona regidora de l’Ajuntament de Sabadell. Una història que ha estat recordada per infinitat de personalitats de la ciutat (especialment de l’àmbit d’ERC), que han tingut paraules d’homenatge a les xarxes socials. De fet, la Fundació Irla (vinculada als republicans) va publicar l’any passat un opuscle biogràfic, obra dels historiadors Tona Majó i Genís Ribé.

Renom (Sabadell, 1891) va arribar al món en ple apogeu d’una ciutat industrial, l’anomenada Manchester catalana de finals del segle XIX. La seva família s’havia de guanyar el pa com a mà d’obra al sector tèxtil. Va haver d’abandonar l’escola als 14 anys per les dificultats econòmiques que travessava la família, fet que va marcar la seva vida. 

La seva figura també va estar determinada per les seves conviccions espiritistes (una ideologia propera a la classe obrera i que es va silenciar durant el franquisme). Renom, per exemple, va impulsar escoles bressol laiques a Sabadell.

Els seus inicis van ser al Círcol Republicà Federal. Posteriorment, va entrar a les llistes de la candidatura de la Coalició d’Esquerres a les municipals del 1934. Fins a l’any 1936 va ser regidora d’Assistència Social.

L’esclat de la guerra civil espanyola va trencar els esquemes de la republicana, que es va veure obligada a exiliar-se a Montréjeau. A l’exili, es va refermar com a militant d’Esquerra Republicana. Ja el 1949, la sabadellenca va tornar a la seva ciutat d’origen sense fer gaire soroll polític. I va obrir la pastisseria l’Estrella amb la seva família.

Comentaris
To Top