Ciutat

L’accidentalitat de l’Aeroport de Sabadell: un de cada 10.000 vols

Fotografia de la pista d'aterratge de l'Aeroport de Sabadell i els hangars dels serveis d'emergències i seguretat / VICTÒRIA ROVIRA

Un baix índex d’accidentalitat i un impacte ambiental inferior a la mobilitat privada. Des del 1997, els accidents a l’Aeroport de Sabadell han representat el 0,0078% de les operacions totals. Un de cada 10.000 vols. En total, s’han hagut de lamentar 7 sinistres amb 13 víctimes mortals. Són dades de l’Estudi d’identificació dels impactes positius i negatius de l’aeroport de Sabadell, que ha presentat a la Cambra de Comerç el secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Isidre Gavín.

Gavín ha destacat que no s’ha lamentat cap víctima mortal externa a l’activitat aeronàutica i ha volgut calmar “l’alarmisme” causat per “una percepció de risc que no és objectiva“. Tanmateix, ha defensat que és el mitjà de transport més segur. Les dades de l’informe, encarregat a l’Institut Cerdà, també revelen que l’activitat aeronàutica a Sabadell anualment consumeix el 42% dels litres que es venen a una benzinera convencional. El secretari de Mobilitat també ha subratllat que està previst que també s’incorpori als aeroports la mobilitat elèctrica.

Cinc sonòmetres

La Generalitat analitzarà l’impacte acústic que suposa la infraestructura amb la instal·lació de sonòmetres. Actualment, n’hi ha dos a Barberà del Vallès, un a Badia de Vallès i tres a Sant Quirze. Tot i això, Gavín destaca que la informació disponible sobre la petjada acústica mostra que “el seu impacte és menor als límits d’immissió establert per la Generalitat”.

L’informe subratlla la formació i desenvolupament de professionals, que és un pol d’atracció, impuls i competitivitat a les empreses, i un valor cultural i històric, a banda dels 4.000 llocs de treball que aporta. També es defineix com una base dels serveis d’emergència (SEM, Policia, Bombers…). Els municipis del voltant de Sabadell, però, consideren que l’aeroport és una infraestructura que “no aporta valor afegit” i competitivitat als seus ciutadans i teixit empresarial i que “només reben els impactes negatius”.

Caiguda dels vols el gener

L’Aeroport de Sabadell registra 3.491 operacions durant el primer mes del 2021 i, després d’un tímid repunt el desembre (+4,2%), ara registra una caiguda del 3,9% de les operacions respecte al mateix mes del 2020. Durant el 2020 s’han registrat un total de 40.650 vols, una xifra un 19,8% inferior al còmput del 2019

Tot i això, es tracta de l’aeroport d’activitat no comercial amb el nombre més elevat de moviments de l’Estat, seguit de l’Aeroport de Jerez, amb 2.786 (-19,2%), i Madrid-Cuatro Vientos, amb 1.403 operacions (-57,7%).

L’Aeroport de Sabadell aporta més de 4.000 llocs de treballs, segons un estudi encarregat per la Generalitat

Comentaris
To Top