DS MOTOR

Nil Solans: “Volem lluitar pel títol”

Nil Solans al ral·li Islas Canarias
Nil Solans al ral·li Islas Canarias / CEDIDA

El matadeperenc Nil Solans disputarà aquest any la seva novena temporada de ral·lis des que el 2012, amb només vint anys, debutés al Neste Oil Rally Finland, segona prova del campionat del món d’aquesta especialitat esportiva. Aleshores va acabar 41è, però cinc anys més tard, va guanyar el campionat del món júnior de ral·lis i el FIA WRC 3, pilotant un Ford Fiesta R2T. Aquest 2020, amb un Skoda Fabia R5, ha pujat al podi a totes les curses, ha guanyat el campionat d’Espanya de ral·lis sobre terra i ha quedat segon en el Supercampionat d’Espanya, que inclou els ral·lis de terra i d’asfalt.

Estàs satisfet de la temporada 2020?

Prou! La veritat és que ha estat una temporada molt atípica. Des de l’inici de la pandèmia, vaig tenir clar que no era temporada per assumir riscos i invertir esforços per córrer el campionat del món, i vaig decidir quedar-me en l’àmbit nacional i fer el campionat d’Espanya de terra, però donada la situació i les poques curses que quedaven en vigor vam decidir fer un parell de proves d’asfalt i així puntuar en ambdós campionats.

/ CEDIDA

De quina manera et vas poder preparar durant la pretemporada?

Ha estat difícil amb tota aquesta situació, però per sort, com que estic considerat esportista d’alt rendiment i tinc llicència internacional, he pogut entrenar amb més normalitat durant les restriccions i així no perdre tant el ritme. Durant aquests mesos d’hivern he participat parcialment en el campionat d’Andorra sobre gel amb la col·laboració de la marca Satisfyer. Hem fet els millors temps i resultats en totes les proves disputades.

En quin territori et sents més còmode: terra o asfalt?

Sincerament, no tinc una superfície preferida. Em sento molt a gust en les dues superfícies; però si n’haig de triar una, em quedo amb el grip i el pas per revolt de l’asfalt.

Quin és el secret de la conducció ràpida sobre gel?

Hi ha moltes coses a tenir en compte, però el més important és una molt bona coordinació de les inèrcies del cotxe amb la línia perfecta. El fet que la superfície sigui tan lliscant, fa que el pilot s’hagi d’anticipar molt al que li ve davant, i mantenir la línia perfecta no és gens fàcil.

Amb quins objectius encares la temporada 2021?

Estem a punt de tancar el programa per córrer el campionat d’Europa de ral·lis (ERC), en què la categoria R5 és la màxima. I si això li sumem la gran difusió que fa Eurosport com a promotor del campionat, crea un panorama esplèndid per a qualsevol marca o patrocinador que hi participi.

Quin serà el programa de proves en què participaràs?

L’ERC consta de vuit proves i la intenció és fer tot el campionat per lluitar pel títol, ja que tindré el millor suport tècnic amb l’equip català de Calm Competició, el cotxe Skoda Fabia R5 EVO i tot el suport de la gran marca i líder en pneumàtics que és Michelin.

Tornareu a coincidir amb el Jan?

Res és 100% segur, però és possible que coincideixi amb el meu germà a final d’any en el ral·li Islas Canarias, ja que la prova és puntuable tant per al campionat d’Espanya com per a l’Europeu de ral·lis.

Què t’aporta l’Skoda Fabia R5?

Actualment, és un dels millors cotxes de la categoria R5 i el coneixement i l’experiència que ja tenim amb ell fa que sigui la nostra millor opció també per a aquest 2021.

El teu copilot continuarà sent Marc Martí?

Si tot va bé, sí. Tot just estem acabant de quadrar els nostres calendaris, però seria un plaer tornar a tenir el Marc al meu costat.

Nil Solans amb Marc Martí al podi del ral·li Tierras Altas de Lorca

Nil Solans amb Marc Martí al podi del ral·li Tierras Altas de Lorca / CEDIDA

Alguna novetat entre els patrocinadors, en un any complicat per la pandèmia?

Continuo amb el suport d’aquells patrocinadors que van confiar en mi fa anys i que estan molt satisfets de la feina que fem cada any. Cal destacar, però, que aquesta temporada puc comptar també amb el suport d’empreses catalanes com ara Global Racing Oil (GRO), Greenchem Iberia, KP Sport i Marina Racewear.

Va endavant la Solans Rally School de conducció?

Sí, és un projecte que està en desenvolupament. Des de fa temps, juntament amb Canudas Motor Test i la Federació, estem gestionant els permisos per arrencar-la. Penso que serà una bona contribució a l’esport de motor i a la formació de nous pilots.

Ara fa nou anys que vas debutar al ral·li de Finlàndia, què has après en tot aquest temps?

Fa set anys mai m’hauria imaginat córrer en ral·lis, i menys encara arribar a assolir dos títols mundials, però el que he après més com a persona és el treball i la motivació que un mateix s’imposa en involucrar-se en una meta i veure que tot l’esforç i el sacrifici a vegades tenen una recompensa, i això omple molt. L’experiència guanyada m’ha fet millorar molt com a pilot i com a persona, però jo crec que han estat els errors comesos durant aquests anys el que m’ha fet millorar més i assolir les meves metes.

Comentaris
To Top