Ciutat

Pere Casaldàliga rep aquest dimarts la Medalla de la Ciutat

Peregrinatge al Santuari d'Arantzazu. D'esquerra a dreta: Pere Casaldàliga, Fray Vicente Aldazábal, Oriol Garriga, Manuel Corominas, Lluís Clapés i Joan Casals / AHS

Pere Casaldàliga (1928-2020) tindrà dimarts la Medalla de la Ciutat, a títol pòstum. La Sala de plens de l’Ajuntament atorgarà, a les 18.30 h, el màxim reconeixement municipal a l’anomenat Bisbe de tots els pobres, missioner religiós conegut internacionalment per la seva tasca dirigida als col·lectius més vulnerables. Sobretot, entre els indígenes de la regió de l’Araguaia, al Brasil. Hi serà Glòria Casaldàliga, neboda del bisbe al capdavant de la Fundació Araguaia.

Encara que no va nèixer a Sabadell, Casaldàliga inicià els seus primers passos com a sacerdot a la ciutat, amb només 24 anys. Hi va fer també de professor claretià, a més d’involucrar-se en tasques socials a Ca n’Oriac, Torre-romeu i Can Puiggener.

En aquests barris, en principi hi anava juntament amb altres sabadellencs a fer catequesi, però la seva acció va acabar anant més enllà de la religió i ajudava les famílies a trobar feina, llegir i escriure. Sense distincions, també va formar intel·lectualment joves de la ciutat, sense discriminar mai per les seves ideologies. El seu tarannà progressista, aleshores, va empipar el clergat més conservador de la ciutat. També va fundar la revista Euphòria, l’any 1957, una publicació que depassava la religió i feia denúncia social. Va ser perseguida i prohibida.

El llegat de Pere Casaldàliga a Sabadell

Comentaris
To Top