Publicitat
Oci i cultura

"La fórmula de Vinader posa fi a la crisi d'immediatesa actual"

Els tres ponents en l’acte d’homenatge de Xavier Vinader, ahir al Casal Can Capablanca / VICTÒRIA ROVIRA

Una trentena de persones van assistir, aquest divendres, a l’homenatge de Xavier Vinader, periodista sabadellenc que va morir fa sis anys. Per aquest motiu, el Casal Can Capablanca, casal independentista situat al carrer de Comte Jofre, va organitzar la xerrada Periodisme d’investigació contra la guerra bruta, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i La Directa.

L’acte va ser presentat per la presidenta local d’Òmnium Cultural, Teresa Mira, i conduït per dos periodistes del mitjà alternatiu La Directa, Gemma García i Jesús Rodríguez. L’homenatge va arrencar amb la lectura d’una carta escrita pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, amb la voluntat de motivar tots els periodistes a seguir els passos de Vinader.

“Tot està per fer”, va dir el periodista abans de morir. Seguidament, van agafar el relleu García i Rodríguez. Tots dos van remarcar la dosi de paciència que es necessita a l’hora de realitzar periodisme d’investigació. Al llarg de la trobada es van posar damunt la taula diferents exemples, els quals van aconseguir “desmentir” la informació que es va facilitar a la societat durant molts anys. “Aquesta hauria de ser la feina dels periodistes”, va etzibar Rodríguez.

El públic, molt atent a la xerrada / VICTÒRIA ROVIRA

La fórmula de Vinader

Tot i ser un referent, la periodista García assegura que mai ha estat prou valorat i “que cal reivindicar-ho”. Vinader va lluitar tota la seva vida per fer un bon periodisme, concretament, un periodisme d’investigació per lluitar contra la “injustícia dels poders”. “Per aquest motiu tenim la fórmula Vinader”, assenyala la periodista.

Aquesta és la conformació de diferents paraules clau, que utilitzava Vinader: “equip, mètode, vocació, cultura i consciència crítica”. Totes elles consideren que cal tenir-les en compte a l’hora de fer un periodisme. Les van traslladar a l’escenari actual, on creuen necessari més que mai consolidar les seves idees en l’actualitat. Van titllar el periodisme actual de “crisi d’immediatesa”.

“Avui dia les aparences tenen molt més pes que en altres èpoques, paradoxal, ja que sembla que la informació està disponible a tot arreu. El fenomen de la immediatesa acaba forçant la publicació d’informacions no contrastades, no verificades i no confirmades”, va lamentar Rodríguez. Ara, moment clau per aprendre de Vinader i brindar pel periodisme de qualitat.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top