DS MOTOR

Glopada d’aire fresc amb l’arribada del pla Moves III per als vehicles elèctrics

Un vehicle elèctric, en un punt de recàrrega
Un vehicle elèctric, en un punt de recàrrega / LLUÍS FRANCO

Fins a 7.000 euros per a l’adquisició d’un model zero emissions. El Consell de ministres va aprovar el dimarts passat el reial decret que regula la tercera edició del Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (Moves), que compta amb un pressupost inicial de 400 milions d’euros, ampliable fins als 800 si hi ha demanda, que s’estén fins al 2023.

La quantia de les ajudes difereix en funció del desballestament o no d’un vehicle antic i segons la motorització del motor nou, ja que les subvencions dels models híbrids endollables són inferiors.

Per aquest motiu, els particulars, autònoms i administracions que adquireixin models elèctrics de bateria o pila de combustible d’hidrogen gaudiran d’una ajuda estatal de 4.500 euros si s’opta per comprar un cotxe sense desballestar un vehicle de més de set anys, mentre que si s’envia al dipòsit un vehicle antic, aquesta quantitat s’incrementa fins als 7.000 euros.

D’altra banda, els 1 endollables o híbrids d’autonomia extensa, amb almenys 30 quilòmetres d’autonomia zero emissions, tindran accés a una ajuda de 2.500 euros, que puja a 5.000 euros si es desballesta un altre cotxe.

Ajuda les empreses

Per a les empreses, l’ajuda per part de l’administració pública a l’hora de comprar un vehicle elèctric de zero emissions rebran 4.000 euros en el cas de ser adquirit per una petita o mitjana empresa i aquesta desballesti un cotxe antic. En canvi, una gran empresa tindrà una subvenció de 3.000 euros. Si no s’envia al dipòsit un vehicle de més de set anys, les ajudes es queden en els 2.900 i 2.200 euros, respectivament.

D’altra banda, els híbrids endollables tindran un suport de 1.700 euros per a pimes i 1.600 euros per a grans empreses, ampliable fins als 2.300 i 2.200 euros si es desballesta un cotxe antic.

Punts de recàrrega

El Moves III també planteja ajudes per instal·lar punts de recàrrega elèctrica. El govern central sufragarà el 70% del cost a autònoms i particulars, així com un 35% a grans empreses, un 45% a mitjanes i un 55% a petites, sempre que sigui d’accés públic. Les grans empreses tindran un descompte del 30% si és un punt privat. Aquests percentatges s’incrementen si es viu a municipis de menys de 5.000 habitants.

Comentaris
To Top