Oci i cultura

L’òpera esquiva totes les onades de la Covid

A dalt, interpretació de ‘Macbeth’, el novembre / LLUÍS FRANCO

La temporada d’òpera arriba aquesta setmana al seu final. Ho farà havent salvat tots els match points que el terrabastall de la Covid havia sembrat al camí. 

L’Associació Amics de l’Òpera Sabadell (AAOS) i la seva presidenta, Mirna Lacambra, van aconseguir representar La flauta màgica a partir del 21 d’octubre, tan sols 5 dies més tard que el Procicat abaixés les persianes de la restauració per mor de l’esclat de la segona onada. 

A més, el tancament de la mobilitat al propi municipi impedia que poguessin venir espectadors de fora de Sabadell (fet habitual, donada la importància de les estrenes a La Faràndula).

Tot i així, es va alçar el teló. Eren els dies en què la cultura s’adaptava als nous criteris, com reduir l’aforament al 50%. Eren els dies en què va nàixer un lema, quasi un crit de guerra: “La cultura és segura”. 

Va tornar a aixecar el teló el 27 de novembre, amb Macbeth, quan Catalunya entrava en una treva (fictícia) per afavorir la campanya de Nadal. Era un bonus track, ja que era una obra pròpia de la temporada anterior, prevista a l’abril i suspesa els primers dies de pandèmia. 

‘La flauta màgica’ es va interpretar a l’octubre / LLUÍS FRACO

Passades les festes, va arribar la tercera onada (que es confirmava com la crònica d’una mort anunciada). I en paral·lel, també venia la tercera producció de la temporada: Tosca. I malgrat tot, el febrer, La Faràndula exhauria entrades. 

Han superat hàndicaps com el 50% de públic i els confinaments

I ara que la Setmana Santa ens deixa la lleugera ressaca d’una quarta onada (tot i que les vacunes ens ofereixen un horitzó d’esperança), ens visita la quarta obra: Aida.    

D’aquesta forma, l’Associació Amics de l’Òpera Sabadell i l’entitat paraigua Fundació Òpera Catalunya (FOC) hauran aconseguit complir la temporada tal com estava prevista. A més, un cop estrenades a Sabadell, les òperes se n’han anat de gira per 9 ciutats catalanes més. Així que, en  total, tanquen el curs 2020-2021 amb 32 representacions damunt els escenaris.

L’estrena d’Aida és demà dimecres, a les 19 h. I n’hi haurà dues sessions més: divendres (19 h) i diumenge (18 h).

‘Aida’, segons Flamarich

En paral·lel a l’estrena, es posa en marxa de manera presencial el projecte Òpera a les biblioteques dins el programa Bib&Arts del Servei de Biblioteques de la Generalitat amb conferències arreu del territori sobre Aida. Seran a càrrec del musicògraf i historiador de l’art Albert Ferrer Flamarich, alhora crític musical del Diari de Sabadell. 

 

Comentaris
To Top