Ciutat

Desapareixen les tanques de les coves de Sant Oleguer

Les coves de Sant Oleguer van aparèixer fa uns dies sense part del tancat que les protegien. Segons han denunciat els veïns, la setmana passada uns individus haurien retirat les tanques en un acte vandàlic, fet que va alertar el veïnat. “Estem parlant de la història de la nostra ciutat, no volem que algú hi pugui accedir i fer malbé aquest patrimoni”, sosté Teresa Coret, presidenta de l’Associació de veïns de Nostra Llar-Sant Oleguer.

Les coves estan precintades des del febrer del 2020, quan van quedar pràcticament inaccessibles a causa del temporal Glòria, que va causar el despreniment d’una primera capa del talús i esquerdes a les coves. Tot i això, segons constaten fonts municipals, el talús no ha patit cap erosió. 

Fonts de l’Ajuntament de Sabadell asseguren que aviat es tornaran a col·locar les tanques i avancen que s’està redactant un projecte de preservació del talús i les coves de Sant Oleguer. Així, s’asseguraran les tanques perimetrals i s’estabilitzaran els talussos. Les mateixes fonts sostenen que està previst enllestir la redacció del projecte i començar l’execució de les obres abans de finals d’aquest mateix any.

L'estat actual de les coves de Sant Oleguer / Lluís Franco

L’estat actual de les coves de Sant Oleguer / Lluís Franco

Un moviment que els veïns valoren positivament: “És una notícia molt important, s’ha de preservar el nostre patrimoni”, exposa Paco García, des de l’entitat veïnal. Aquest projecte s’elaborarà a partir d’un estudi geotècnic que s’ha posat en marxa i determinarà quin és l’estat del talús on es troben ubicades les coves de Sant Oleguer. A partir de les dades que reveli aquest informe, encarregat per l’Ajuntament de Sabadell, es decidirà quina actuació es podrà dur a terme per recuperar part del patrimoni de la ciutat. 

Un llegat històric

Un dels reptes principals de la ciutat entre el 1940 i el 1950 era el dèficit d’habitatge a causa dels corrents migratoris que arribaven a Sabadell. La solució per a moltes persones va ser viure en coves, sobretot situades a la llera del riu. A partir del 1940 s’excaven manualment les primeres coves aprofitant els talussos del marge esquerre del riu Ripoll. La tardor del 1950, el Pla General d’Ordenació de Sabadell revelava que a la ciutat existien 182 coves, moltes d’elles ubicades a Sant Oleguer.

María Luque va ser una de les veïnes que hi va viure durant uns anys, i recorda que el preu de la cova de 10 metres quadrats rondava les 2.500 pessetes (15 euros), i era “un lloc humil però s’hi vivia molt bé”. Però eren insegures i els aiguats ho van demostrar. Eren espais d’entre 6 i 15 metres quadrats i una mesura temporal per als seus inquilins.

Comentaris
To Top