ESPORTS

Un futbol base de Primera Divisió

Jaume Milà, a les instal·lacions del complex esportiu Olímpia / LLUÍS FRANCO

[Per Nazareno Grossi i Pere Figueras]

Una temporada increïble, gairebé perfecta. El futbol base del Centre d’Esports ha celebrat set ascensos i la pròxima temporada el club tindrà quatre equips a la màxima categoria. El seu coordinador, Jaume Milà, explica l’estratègia per arribar a l’èxit i els objectius de futur.

Quina ha estat la clau d’aquesta temporada excelsa?

De fet, comencem el projecte fa dues temporades i ara notem que el Centre d’Esports de base es troba en el lloc que hauria d’estar sempre, és a dir, a les màximes categories de l’àmbit estatal. Això et permet millorar el projecte i ser encara més ambiciós. La gran diferència és que ara vindran futbolistes més bons i evites que els que ja són aquí marxin a altres estructures perquè ja tenen el que necessiten per créixer com a jugadors.

El juvenil A, sisè a Divisió d’Honor, s’ha convertit en el pal de paller. Com s’enfocarà el futur?

Ara mateix, després del primer equip, el juvenil A és el màxim exponent, ja que el filial no travessa el seu millor moment. Precisament, el principal objectiu serà que el filial funcioni i pugi de categories. Necessitem un esglaó previ amb garanties per fer el salt al primer equip.

Hi ha jugadors amb possibilitats de fer aquest salt?

En el futbol base sempre hi ha futbolistes que en un futur poden arribar al futbol professional. Estem convençuts d’això perquè si no ja no faríem aquesta feina. Però passar directament del juvenil al primer equip és complicat i per això insisteixo que el projecte de la pròxima temporada ha de reforçar el paper del filial. De totes maneres, José Manzanera i el cos tècnic encapçalat per Antonio Hidalgo hauran d’avaluar quins jugadors sub-18 es poden incorporar als entrenaments del primer equip.

Gràcies a la feina del tècnic Miki Lladó, el juvenil té una idea de joc molt clara, però no podem oblidar que el Sabadell jugarà a una categoria molt competitiva i no és tan simple fer pujar un juvenil al primer equip.

De tots els ascensos, quin ha estat el més valuós?

Tots són importants i ens hem trobat en diferents contextos. Per a nosaltres era fonamental l’ascens del cadet A i tenir un juvenil a Preferent. Quan ho enfoquem a principi de temporada, el juvenil B l’havíem preparat per això, mentre que el juvenil C no tenia aquesta pressió i per això s’ha pogut deixar anar una mica més.

/ LLUÍS FRANCO

Quina és la filosofia que s’intenta transmetre als joves quan es posen la samarreta arlequinada?

Penso que és fonamental fer les coses ordenades i amb una racionalitat important. Al final, per guanyar partits i lligues s’han de tenir bons jugadors. A partir d’aquí, així com entrenem la tàctica i altres aspectes tècnics, també donem molta importància a l’aspecte psicològic, a les capacitats emocionals. És un apartat que es treballa setmanalment, com la conducció de pilota o el xut a porteria. No sé si influeix molt a curt termini, però és evident que generes un hàbit al jugador.

Nosaltres tenim un model de joc molt clar: juguem a tenir la pilota perquè així augmentem el temps en el qual els jugadors poden demostrar el seu nivell i les seves habilitats. En l’àmbit emocional, treballem escenaris perquè el jugador ho sàpiga gestionar de la millor manera.

El llistó està ara molt alt. Com es planteja el futur. Hi haurà canvis?

El camí ha de ser el mateix. Soc partidari que quan les coses funcionen no cal fer gaires canvis. Un dels objectius serà promocionar el filial i pujar de categoria. També intentarem augmentar el nivell d’energia de les diferents categories per aconseguir la permanència a Divisió d’Honor. Evidentment, sempre hi ha opcions de sortides i incorporacions, perquè això passa cada temporada.

Veurem algun jugador al primer equip? 

Sempre treballem per això i seria la màxima satisfacció.

Miki Lladó, a l’àrea internacional

Una de les peces angulars de l’estructura del Futbol Base ha estat el tècnic del juvenil A Miki Lladó, que va aconseguir la millor classificació històrica a Divisió d’Honor. Ahir el club va anunciar que no seguirà en el juvenil perquè el club aposta per la seva figura com a responsable de l’Àrea Internacional del club, un departament estratègic que té com a objectiu generar nous ingressos en els pròxims anys. Es confia en la capacitat de gestió i visió global de Miki Lladó, a més de l’experiència en projectes internacionals als Estats Units i a la Fundació Vicenç Ferrer, a l’Índia. La pròxima setmana s’oficialitzarà el nou cos tècnic del juvenil.

Miki Lladó ha estat entrenador del Juvenil A les últimes dues temporades / LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top