Ciutat

Sabadell formalitza l’entrada a l’Arc Metropolità, sense el suport de la Crida

Els alcales de les nou ciutats que formaran L'Arc Metropolità
Els alcales de les nou ciutats que formaran L'Arc Metropolità / LLUÍS FRANCO

Sabadell ja és part de l’Arc Metropolità. El ple municipal de juliol ha formalitzat el lideratge de la ciutat a l’associació de municipis de la segona corona metropolita, units per reclamar més pes en la presa de decisions, tant des de Madrid com Barcelona, i reclamar inversions i infraestructures. El govern municipal (PSC i Podem), amb el suport d’ERC, Ciutadans i Junts per Sabadell, ha donat el vistiplau als estatuts de l’entitat territorial, amb el vot en contra de la Crida.

El portaveu socialista i primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha recalcat la importància de ser a l’associació: “Els ciutadans de Sabadell es mereixen els recursos que tenen municipis a pocs quilòmetres de nosaltres i que aquí no sempre tenim”. Alhora, ha lamentat que la Crida “hagi deixat passar l’oportunitat” de donar-hi suport.

DADES: Què és l’Arc Metropolità, la nova aliança territorial de Sabadell

L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità integra, a més de Sabadell, Granollers, Rubí, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

És l’aliança territorial, precisament, el punt on la Crida no ho veu clar: “Apostem per altres àmbits més concrets i amb més proximitat, com dels dos vallesos”, ha expressat el regidor Lluís Perarnau, qui també desconfia de l’òrgan pels antecedents que ha tingut i perquè no té caràcter executiu. 

Per part d’ERC, Santi Valls ha matisat que “la mirada territorial hauria de ser en forma de xarxa i no pas radial, per subscriure els objectius a municipis com Sant Cugat, Castellar, Montcada, Cerdanyola o Ripollet, amb els quals es comparteixen més coses que amb la capital del Maresme”. Francesc Baró (Junts per Sabadell) ha opinat en la mateixa línia, partidària d’incloure més poblacions pròximes. En aquest sentit, Gibert ha obert la porta a incorporar nous municipis a l’aliança.

José Luís Fernández (Ciutadans) també hi ha donat suport, tot i expressar un punt de desconfiança: “Si dels punts que es proposen se’n compleix un, ja estarem satisfets”.

Què es proposa l’Arc Metropolità?

Els objectius de l’associació són potenciar el desenvolupament territorial de la Regió Metropolitana; actuar conjuntament contra el canvi climàtic i en pro de la qualitat de l’aire; promoure actuacions per la recuperació de barris i centres urbans; desenvolupar un Pla d’Habitatge; posar en valor i potenciar la capacitat industrial dels municipis de l’Arc Metropolità; prendre en consideració el valor estratègic de l’espai natural i lliure; aprofundir en nous models de gestió de polítiques socials; i establir una estratègia conjunta de tots els municipis de l’Arc Metropolità

Comentaris
To Top