Diners

Sabadell tanca el mes d’agost amb 283 aturats menys

Oficina de Treball de la Generalitat (CEDIDA)

Sabadell va tancar l’agost amb 283 aturats menys, un bon registre tot i que inferior als mesos precedents (-862 el juliol i -986 el juny). És un efecte positiu de la reactivació econòmica, l’aixecament de les restriccions dictades per combatre la pandèmia i els nivells de vacunació assolits, encara que la Generalitat recorda que els mesos d’estiu estan marcats per l’estacionalitat del treball.

A finals d’agost, Sabadell tenia un total de 12.691 aturats, davant els 12.974 de juliol, que suposen un 14,49% de la població activa (el mateix percentatge que el mes anterior). Es tracta de la xifra d’atur registrat més baixa des de març del 2020, quan es va iniciar la pandèmia. Els serveis, com a activitat preponderant a la ciutat, és el sector que està tirant de l’ocupació.

El comportament del mercat de treball a Sabadell és extrapolable al conjunt de la comarca, que a l’agost va reduir en 1.062 el nombre de persones sense feina (-3.875 el juliol). Ara, el Vallès Occidental registra 51.242 aturats, un 13,31% de la població activa (mateix percentatge que el juliol).

L’altra capital vallesana, Terrassa, també ha reduït el nombre de desocupats, en 350, però a un menor ritme que el juliol (-1.238). Els seus 14.123 aturats signifiquen un 14,53% de la població activa.

Sant Cugat, altre dels municipis importants de la comarca, ha vist disminuït el nombre d’aturats en 144, deixant la xifra total en 2.787 (8,31% de la població activa).

A Catalunya, l’atur registrat ha baixat el mes d’agost en 17.186persones i deixa en 391.128 el nombre total de desocupats, per primer cop per sota dels 400.000 des del febrer del 2020, abans de l’inici de la pandèmia.

El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha estat l’encarregat de valorar les dades de l’atur de l’agost, que qualifica de “positives”, tot i que “no podem fer-les servir com a mirall per a parlar d’una consolidació”.

“Constatem -reconeix- un moderat optimisme, com ja vam dir sobre les dades del mes de juliol, però Catalunya té un mercat de treball que, tradicionalment, està marcat per l’estacionalitat”.

Un mercat que “encara continua en situació de pandèmia i això afecta als expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO)… Estem expectants sobre la pròrroga dels ERTO i les noves condicions, perquè finalitza el 30 de setembre”.

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha baixat en 50.027 persones (-1,42%) de mitjana, el que implica que ara hi ha 3.465.918 persones afiliades al Principat.

Pel que fa a la contractació, l’agost s’han formalitzat 201.580 contractes de treball, dels quals un 11,8% són indefinits (23.882) i un 88,2%, temporals (177.698).

Els sindicats valoren positivament la retallada de l’atur a l’agost, però UGT adverteix que “encara hi ha 4.086 persones més en situació d’atur que abans de l’inici de la pandèmia”. CCOO considera que “la recuperació ha de perseguir l’ocupació de qualitat estable i amb salaris dignes, potenciant sectors que s’han revelat essencials com l’educació, la sanitat, la dependència o els propis serveis d’ocupació”.

Publicitat
Comentaris
To Top