Ciutat

Rebenten els miralls de seguretat nocturna dels passos subterranis de la Gran Via

Accés al túnel del carrer Taulí,cobert de murals feminstes i en el que es veu el mirall de seguretat trencat / LLUÍS FRANCO

Desconeguts han trencat els miralls de seguretat nocturna del pas subterrani de la Gran Via (el del carrer del Taulí). L’Ajuntament els va instal·lar a principis de novembre, de forma que han aguantat 20 dies abans de ser vandalitzats.

I és que aquest tipus de túnels són considerats punts negres en el mapa de la seguretat nocturna. La foscor i la barrera visual (no s’hi veu una) generar percepció d’inseguretat. A tal efecte, s’ha millorat l’enllumenat i s’hi han instal·lat miralls per poder tenir visibilitat del túnel abans d’entrar-hi.

Estampa interior del pas subterrani / LLUÍS FRANCO

Tanmateix, desconeguts han trencat un dels dos miralls, mentre que l’altre també està danyat i caldrà canviar la peça sencera igualment. L’Ajuntament ja ha donat ordre que es re-ponguin, dins del projecte pilot. Aquest túnel connecta directament amb el SIAD (cente d’atenció en violències masclistes).

A més de la il·luminació i els miralls, també s’hi ha fet una  intervenció artística a càrrec del col·lectiu Artefakto (que ha pintat diversos murals amb grafits per sensibilitzar entorn de les violències masclistes).

Aquesta remodelació s’emmarca en els actes prèvis al #25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones.

Un dels dos miralls trencats / LLUÍS FRANCO

Però l’art urbà ha estat l’única disciplina artística que s’ha compromès amb la diada feminista. El foc i la música de les Bruixes del Nord va vehicular un espectacle per visibilitzar problemàtiques dels joves, com els cànons de bellesa, la tria del futur, el lleure amb seguretat, a qui estimen…

Des del món del teatre, la Cia Impacta’t va portar fins a l’Institut Jonqueres la reflexió sobre com identificar els símptomes d’una relació de parella insana. En el decurs, els espectadors passaven a substituir els actors i actrius (dins del que es coneix com a teatre participatiu). 

Des del cinema, l’Espai Àgora ha acollir la presentació del documental Fam de justícia, sobre la violència masclista a la República Democràtica del Congo i la lluita de l’advocada l’advocada Cathy Furaha. 

A més a més, l’entitat Magranes va plantar la seva cèlebre Sex Truck al racó del Campanar (com a espai de debat i experimentació), mentre que La Churry va oferir l’espectacle La Sex Truck ha ha llegado a su comunidack (en el que Les experiències personals de la Mattilde s’expliquen sense tabús ni prejudicis). 

Comentaris
To Top