Ciutat

Circular per la vorera, la infracció en patinet elèctric més sancionada

Un patinet elèctric a la Rambla / D.S.

Una sanció a conductors de patinets elèctrics cada dia i mig. La Policia Municipal ha sancionat 252 usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) des de l’inici del 2021, el primer any que s’ha regulat –i sancionat– l’ús del patinet elèctric a Sabadell. Les dades de la policia assenyalen que la infracció més repetida és circular per la vorera o zones de vianants, un incompliment que representa el 32% de les sancions que els agents han interposat des de gener fins a finals de novembre.

La segona gran infracció és circular dues persones sobre un mateix patinet elèctric, un fet que la normativa prohibeix rotundament. I representa el 24,6% dels casos detectats a Sabadell.

Incomplir les normes bàsiques de circulació també ha estat molt sancionat entre els usuaris de VMP. Saltar-se els semàfors en vermell (42 multes), conducció negligent o temerària (9), no respectar el senyal d’estop o prohibició (9) o desobeir el senyal dels agents (2) suposen també el 24,6% de les principals infraccions sobre un patinet elèctric.

Aquests tres incompliments –conduir per la vorera, viatjar dues persones sobre un patinet o desobeir les normes de circulació– ja sumen vuit de cada deu sancions. 

Durant el 2021, però, els agents també han enxampat una quarantena de persones que conduïen amb auriculars o fent ús del telèfon mòbil dalt del patinet (15,1%), usuaris que conduïen sota els efectes de l’alcohol (2,7%) o que s’han negat a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia o la inspecció del patinet elèctric (0,8%). 

Què diu la normativa?

A Sabadell no és obligatori l’ús del casc fins que la nova ordenança de circulació –que ara s’està redactant– ho determini. 

Però “sí que és recomanable”, sostenen fonts municipals. L’Ajuntament pretén que sigui d’ús obligatori al municipi, fet que es concretarà a la normativa. La DGT marca que, des del 2 de gener, els VMP no poden circular per voreres, però sí per zones de plataforma única si els conductors adapten la circulació a la velocitat dels vianants. 

Només pot viatjar una persona sobre el patinet i, si és de nit, cal conduir amb llums o roba reflectora. L’organisme depenent del Ministeri de l’Interior també ha establert una limitació de la velocitat d’entre 6 km/h i 25 km/h. Per conduir un VMP no és necessària, de moment, cap autorització administrativa ni assegurança.

A principis de gener, quan els municipis ja podien sancionar basant-se en aquestes normes, Sabadell va dur a terme una campanya de sensibilització, i la Policia Municipal va organitzar onze controls i va informar un centenar de conductors de patinets elèctrics sobre l’entrada en vigor de les noves regles.

Comentaris
To Top