Ciutat

Investiguen la varietat de tomàquet ideal

La fundació sabadellenca Miquel Agustí investiga per trobar el millor gust del fruit i ajudar els horticultors de la comarca a cultivar-lo per ser més competitius, en el marc del projecte europeu Harnesstom

Existeixen més de 4.000 varietats de tomàquet, encara que només en tinguem una petita part a l’abast per comprar. La fundació sabadellenca Miquel Agustí, en el marc del projecte europeu Harnesstom, està investigant per descobrir quina és la tipologia ideal del fruit, amb més gust i resilient, per posar-lo a l’abast de pagesos que vulguin cultivar-lo i oferir-lo.

Un dels objectius és ajudar l’horticultura de proximitat, que en els darrers anys ha decrescut i s’ha vist molt afectada per l’arribada de productes d’arreu del món al mercat, independentment de la temporada de cultiu en què ens trobem.

“Volem traslladar la feina dels científics als pagesos, que rebran els resultats de la recerca. Tindran a l’abast varietats de tomàquet lliures d’autor, sense llicència, bones i competitives, que podran cultivar si els interessa”, destaca l’investigador de la Fundació Miquel Agustí Joan Casals, qui és alhora professor de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), de la UPC.

Tot i les dificultats que travessen i que cada vegada són menys, l’expert assenyala que al Vallès Occidental hi ha molt bons horticultots de tomàquets “de molt bona qualitat”. El problema que es troben els horticultors, però, és que en el moment en què en produeixen “el mercat està inundat de productes d’altres països” i “hi ha molta competitivitat”, comenta Casals.

Un projecte obert al ciutadà

La investigació per trobar la varietat de tomàquet ideal implica la ciutadania, que està responent una enquesta en línia, amb una quarantena de preguntes per descobrir quines són les seves preferències quant a dolçor, acidesa, textura o forma.

De fet, 600 persones d’entre les que responguin el qüestionari rebran una mostra que inclourà llavors de quatre varietats per plantar. Una vegada s’hagin cultivat els tomàquets, els investigadors recolliran la seva opinió sobre els fruits per tenir-la en compte a l’hora de definir quina és la millor varietat.

“El projecte és una manera d’obrir la ciència a la ciutadania, fomentar la cultura de l’open acces, perquè tant els pagesos professionals com els ciutadans participin en la recerca i rebin els resultats de la investigació. Entre tots estem generant coneixement”, expressa Casals.

Darrere de la Fundació Miquel Agustí

La Fundació Miquel Agustí és un centre de recerca de l’àmbit agroalimentari que va néixer l’any 2007, de la mà de l’Ajuntament de Sabadell i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Durant més d’una dècada, l’equip tècnic i d’investigadors de la fundació ha participat en múltiples projectes per aconseguir la recuperació, la conservació i la millora de diferents varietats agrícoles tradicionals catalanes. També han contribuït a dissenyar nous productes basats en la qualitat organolèptica i nutricional.

Un dels projectes amb què ha treballat la fundació ha estat la recuperació de la ceba sabadellenca, per exemple.

Part de la feina de la fundació va dirigida a pagesos i horticultors: “Volem ajudar el sector primari a estructurar-se com a sector estratègic, impulsor de nous models productius i alimentaris, que permetin assolir la fita d’una producció sostenible”, afirmen des de l’entitat.

Comentaris
To Top