Oci i cultura

Indultades les bruixes de Sabadell. I ara?

Alumnes durant l'acte de desgreuge / lluís franco

El Parlament de Catalunya ha indultat totes les dones acusades de bruixeria a Catalunya entre els segles XV i XVII. Ho ha fet aquest dimecres, en una votació amb el suport d’ERC, JxC, CUP, Comuns i PSC. Una amplíssima majoria i transversal a l’eix nacional. 

Tot i que el propi fet de realitzar el  debat ha causat veus en contra (que acusen els partits polítics de parlar de temes irrellevants), també nombrosos suports. 

De fet, en els darrer any s’han celebrat arreu de Catalunya diversos actes de desgreuge a les víctimes, auspiciat en part per la campanya No eren bruixes, eren dones, de la revista Sàpiens.   

També a Sabadell. De fet, el passat 22 de desembre, fins a 300 alumnes de l’institut Ca n’Oriac van protagonitzar el seu propi acte de desgreuge (amb una performance reivindicativa al pati escolar). 

Recordaven així Joana Sol, Guillerma Roberta i Romanguera Vallcorba. Penjades a la forca a principis del segle XVI, es coneixen com Les 3 de Sabadell.  “Demanem a la nostra ciutat que torni el deute històric que té pendent amb elles”, va defensar una alumna durant l’acte. 

De fet, l’acte també va servir per demanar que es rebategi alguna plaça de la ciutat amb el nom de Les 3 de Sabadell.

I vet aquí que la proposta de desembre de 2021 acaba de prendre un nou significat aquest gener de 2022. En tan sols un més, el Parlament de Catalunya ha portat la cacera de bruixes  a debat. I els partits favorables són pràcticament el quasi total del Ple de l’Ajuntament de Sabadell. 

El dubte, doncs, és: Quina conseqüència tindrà l’indult d’aquesta setmana? Tindrà seguiment en la política local i es procedirà a replicar algun tipus d’acte oficial de desgreuge? 

Encara més: Demanarà algú modificar el nomenclàtor per rebatejar Les 3 de Sabadell alguna plaça o carrer?

Comentaris
To Top