Ciutat

Estudiar després dels 55 anys a Sabadell

Art i literatura, ciències, criptomonedes, salut. El temari és divers i les ganes d’aprendre, inesgotables. L’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell, una associació cultural que difon la cultura de l’àmbit universitari a gent de més de 55 anys i tutelada per la UAB, forma actualment 1.165 alumnes a la nostra ciutat. Tot i que aquesta dada s’ha vist alterada per la pandèmia, amb una caiguda anual de l’11,6% d’estudiants, Esteve Font, president de l’Aula, en fa un bon balanç: “Tenen ganes d’aprendre, malgrat l’embat de la Covid. I van poder trencar amb les barreres digitals per continuar formant-se en línia”, apunta. 

La gent gran suma un gran gruix de la població sabadellenca. La ciutat té 69.380 habitants més grans de 55 anys –i 40.481 que superen els 65–, segons les últimes dades del padró municipal. La gent en edat de jubilació representa dos de cada deu sabadellencs. “La gent gran és encara la gran oblidada”, apunta el psicòleg i sociòleg Jordi Berenguer, que incideix en la importància de mantenir la ment activa i estimular les inquietuds: “Les seves necessitats no han de quedar en segon terme”, afegeix.

L’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell forma aquest curs 1.165 alumnes, de més de 55 anys / LL.F.

L’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell forma aquest curs 1.165 alumnes, de més de 55 anys / LL.F.

De fet, Sabadell és la quarta gran ciutat més envellida de Catalunya, per darrere de Barcelona (21,5% de la població supera els 65 anys), l’Hospitalet del Llobregat (20,3%) i Badalona (18,9%). “Una ciutat com Sabadell ha de disposar d’una oferta cultural, educativa i d’oci potent per a la gent gran”, assenyala Berenguer, i enumera els beneficis de continuar la formació durant l’edat de jubilació, vinculats a l’endarreriment de possibles malalties neurodegeneratives.

Una pràctica a l’alça

El nombre d’estudiants més grans de 55 anys és una realitat creixent a la nostra ciutat. Fins a l’esclat de la pandèmia, el nombre d’estudiants de l’Aula d’Extensió Universitària –que s’inaugurava el 2006– incrementava anualment al ritme aproximat de l’1%. La diferència és evident: si el 2010 cursaven aquesta formació universitària 1.203 persones, el 2019 s’hi havien inscrit 1.318 estudiants. Un 9,5% més.

Malgrat que l’embat de la Covid va fer perdre estudiants el curs 2020-2021, les expectatives són bones: “Amb la presencialitat, més alumnes tornen a aula. Ara s’omple el 50% dels auditoris. El 2019, l’ocupació era del 95%”, explica Martí Valls, vocal de l’Aula. Si abans de la pandèmia cada dilluns reunien pràcticament un miler d’estudiants als tres auditoris, ara concentren unes 500 persones. Però les previsions de l’organització són optimistes: “Calculem que a finals d’any recuperarem els nivells prepandèmia”, apunta Valls. 

L’edat mitjana dels estudiants, segons les últimes dades, és de 74 anys, una xifra que ha anat a l’alça progressivament. Estudien més dones que homes. Elles representen el 69% de l’alumnat i ells, el 31%. I la majoria són procedents de Sabadell (91,7%), per davant de l’alumnat que arriba de municipis propers (9,3%). Per districtes, els estudiants arriben principalment de la zona Centre –Sol i Padrís, Nostra Llar, Covadonga i el Centre– i del districte 2 –la Creu Alta i Can Puiggener–.

La de Sabadell és la segona Aula catalana en nombre d’alumnes, només per darrere de la de Barcelona. “Sabadell és una ciutat amb ànsies de cultura i formació”, conclou el president de l’Aula, Esteve Font. I és que, com a mínim, l’1,6% de la població sabadellenca continua formant-se després dels 55 anys.

Comentaris
To Top