Oci i cultura

La maleta amb el llegat de l’Alliance Française

Conjunt de quadres de l'Aliança / LLUÍS FRANCO

La desapareguda Alliance Française fa un darrer batec. I és que l’entitat social que la gestionava ha culminat la cessió d’aproximament 35 quadres i documents que conformaven el seu fons artístic.

Ha estat Josep Gerona, poeta i soci històric de l’Aliança Francesa, qui ha custodiat els quadres aquest temps. “Després de la mort de Robert Ferrer i l’imminent tancament de l’Aliança, em vaig cuidar d’inventariar els quadres i emmagatzemar-los”, explica. Però l’objectiu final era que formessin part del patrimoni de la ciutat. “I que no es dispersessin”, matisa. 

Per això, van contactar amb el Museu d’Art, a qui al maig de 2019 entregaven les 35 peces en dipòsit. I ha estat ara, a principis del 2022, quan s’ha oficialitzat la venda. La directora del museu, Engràcia Tobella, revela de fet que la compra s’ha efectuat “per un preu simbòlic” i no pas a preu de mercat. Uns pocs milers d’euros, que serviran a l’entitat per acabar de pagar possibles deutes derivats del tancament de l’Aliança.

No es tracta tant d’una col·lecció amb una narrativa unitària, sinó d’un conjunt d’obres d’autors que van exposar al llarg dels anys a l’Aliança Francesa (i que obsequiaven l’entitat amb una peça). 

‘EL PETÓ’, DE JOSEP MADAULA / LL. FRANCO

Hi destaca un quadre d’Alfons Borrell, el reconegut pintor de l’abstracte, que va morir el desembre del 2020. També una altra pintura d’Antoni Angle (desaparegut l’any 2012), destacada figura artística del segle XX i membre del Grup Gallot.

Així mateix, s’hi compta un quadre d’Antoni Taulé, el veterà pintor i performer des de mitjans dels anys seixanta. 

També hi ha el quadre titulat Petó, del pintor Josep Madaula, i uns quadres de Martínez Romero dels anys quaranta.

Altres artistes sabadellencs de la col·lecció són Anna Vilarubias i Agustí Puig. Pel que fa a noms externs a la ciutat, hi destaca el dibuixant Max (Capdevila), Maurice Maillard, Claudie Lenzi i Konstantin Selmanov.

Comentaris
To Top