Oci i cultura

Compte enrere per al Tintín, que busca nova paret

Tintin street art
El grafiter Werens, aquesta setmana, passant pel seu mural just davant de la Llibreria Tècnica / lluís franco

L’art urbà pot ser efímer o més longeu. En el cas de l’icònic mural del Tintín davant la Llibreria Tècnica, ha tingut vuit anys de vida. 

I és que el mural anirà a terra d’aquí a uns mesos, com ja ha desaparegut la casa de la família Colomer. S’hi construiran 32 habitatges. L’empresa constructora, però, ha evitat enderrocar ara per ara el tros del mur que acull el mural. I l’ha incorporat a la tanca perimetral d’obra, de forma que aguantarà uns mesos més, fins a la finalització de les obres. Una mostra de sensibilitat que ha estat ben rebuda i que dona a l’associació de tintinaires més temps de pròrroga per buscar-li una nova paret.

I és que l’objectiu és fer una rèplica del mural en un altre emplaçament. “Ens agradaria que tingués continuïtat”, explica el tintinaire Víctor Colomer. “Potser també es podria aprofitar en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2024”, afegeix. 

Dit i fet, l’associació de tintinaires Molinsab ja s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament. Lluís Matas, portaveu de Junts per Sabadell i responsable polític del programa de Projecció i Turisme, confirma que se li està buscant un nou emplaçament i que la proposta compta amb el seu suport. “No només aporta valor a la ciutat, sinó que pot actuar com a tracció de turisme”.  

Tintin Street art a Sabadell

Werens, l’any 2014, pintant el grafiti / DS

Regalen l’antic

I del mural vell què se’n farà? “La família el regala a qui el vulgui”, exposa Colomer. “Però és clar, tampoc és tan senzill desmuntar una paret i emportar-se uns maons per posar-los al pati de casa”, reflexiona. En tot cas, el que sí que és segur és que el nou mural tornarà a ser pintat per Ramon Puig, Werens. “Estaré encantadíssim de fer-ho”, comenta el grafiter davant del seu mural. Ha arribat en bicicleta a la trobada amb el Diari, com el Tintín del seu dibuix. Allà es creuen tots dos. “Abans de saber llegir, ja em sabia totes les vinyetes de Tintín!”, diu Werens. 

Molts d’anys més tard, el 2014, Werens dibuixaria aquest mural a petició de Molinsab (un joc de paraules amb Molinsar, el castell dels molins de Tintín). Ho van fer amb motiu dels 50 anys de la primera publicació de Tintín en català. “Ho vam parlar entre la gent de Molinsab i el Víctor va proposar la paret exterior de la seva casa familiar”, recorda Rafel Sabater, llibreter de Sabadell Còmics. 

La casa de la família Colomer, enderrocda / LLUÍS FRANCO

La Casa Azul

Efectivament, la casona entre el carrer de Sant Llorenç i el carrer de les Tres Creus ha estat tota una institució al Centre. I misteriosa, amb la preciosa heura que cobria bona part del mur exterior. En els darrers anys, ja sense que ningú hi visqués, havia tingut altres usos. El també membre de la família Fèlix Colomer, productor audiovisual, havia rodat un videoclip al pati, tot recreant l’ambient de La Casa Azul de Frida Khalo a Mèxic. 

De fet, si us acosteu al solar, es pot veure perfectament una solitària –i resistent– paret blava. I enmig, una verge. “És la Mare de Déu de Reyes, d’un viatge a Andalusia del meu pare, el qual va tornar amb aquestes rajoles que formen la imatge de la verge”, recorda Colomer.

Comentaris
To Top