Oci i cultura

Tic-tac per tastar els vins 5 Quarteres i Arraona de nova anyada

Adrià Garriga, de vins 5 Quarteres / lluís franco

La veremada de l’any 2021 està a punt de donar-nos els seus vins novells. De fet, a 5 Quarteres fa tres setmanes que han començat a embotellar els vins fets amb varietat picapoll (2.500 ampolles) i sumoll sangrat (1.800); així com el negre de l’anyada del 2020 (fins a 1.700 ampolles). 

“Ara el deixarem reposar uns dos mesos en ampolla, perquè acabat de filtrar i embotellar, les acidesses estan punxegudes”, explica Adrià Garriga. Com a novetat d’enguany, Garriga avança que el sumoll negre ha sortit més afinat. “És per la mateixa evolució del cep, en la seva segona anyada. Ha sortit un vi més rodó”, sosté el viticultor i pagès ubicat a la Vall d’Horta (vora Sant Llorenç Savall). 

Míldiu i sequera

Des del Parc Agrari de Sabadell s’elaboren els vins Arraona, que el celler L’Olivera vinifica a la masia de Can Calopa (a Collserola). Enguany tornaran a fer una producció d’aproximadament 5.000 ampolles de vi, amb una proporció lleugerament superior de vi negre que de blanc. 

“La producció està estable, tot assumint que el 2020 ja va ser un any més baix pels problemes amb el fong míldiu i que l’estiu del 2021 hi va haver certa sequera”, explica l’enòleg Iñigo Haughey.

Vi blanc i negre d’Arraona / LLUÍS FRANCO

De totes maneres, la sequera que més podria preocupar als pagesos és la que estem vivint aquest hivern. “Ara no és alarmant, perquè les vinyes estan en repòs. Però quan brotin, a la primavera, serà important que caigui aigua”, explica Haughey.

Garriga hi coincideix. “El sòl està tot sec i no té reserves. De fet, el ramat no té menjar. Esperem que la primavera ho compensi, o serà un any molt complicat”. 

Teatre i mistela

Alhora, ambdós cellers també van fent les seves innovacions. A 5 Quarteres, per exemple, han recuperat els tastos de vins teatralitzats. També estan fent proves de la seva pròpia mistela i del seu vinagre. 

A Can Calopa, per contra, estan innovant amb el raïm. “Hem arrencat part de la vinya i estem estudiant introduir varietats antigues, com el xarel·lo, que ja n’hi havia hagut a Collserola”, sosté Haughey. També tenen en estudi introduir sumoll, garnatxa negra, etc. 

Comentaris
To Top