ESPORTS

“Fer esport implica socialitzar i fer grup”

D’esquerra a dreta, Pepi Benítez i Montse Brosel, el dimecres passat a la Fundació Privada Atendis (Can Roqueta) / LLUÍS FRANCO

La Fundació Privada Atendis té en marxa un projecte d’activitats esportives dirigides a la participació de persones amb discapacitat intel·lectual, anomenat Ens movem junts. Entre els diversos professionals que diàriament vetllen pel centenar llarg d’usuaris, hi ha la psicòloga del centre Aral, Montse Brosel, i la psicopedagoga del centre Bauma, Pepi Benítez, qui s’encarrega de planificar les activitats ocupacionals, entre elles, les motores, on hi hauria l’esport adaptat i inclusiu.

Quina importància es dona a l’activitat esportiva?

Pepi: Ens hem d’adaptar als usuaris, perquè alguns són pluridiscapacitats i amb ells treballem la psicomotricitat, però sempre hi ha un denominador comú. Tot el que fem al centre i a la comunitat és amb la intenció d’inclusió social que ens serveix per treballar la relació de grups, com que ara et toca a tu, hem de guardar silenci, etc. Ho podem tenir tot a punt, però sempre hi ha factors que no podem controlar, com que aquell dia de l’activitat un usuari tingui una crisi epilèptica o una crisi de conducta.

Guanyar/perdre o participar? Quina és la prioritat?

Pepi: Nosaltres participem i tots fem la mateixa acció. No fem equips i els aplaudim a tots. És cert, però, que pot haver-hi el noi que tingui el seu propi objectiu i es frustra. Aquí ja depèn del grau de frustració i manifestació que pugui  mostrar. Montse: Tot dependrà de la finalitat de l’activitat, si competeixes per guanyar o no. L’FC Taina és un altre servei nostre i sí que es fan competicions.

Temps enrere, pràcticament no existia l’esport inclusiu. Fins a quin punt ha canviat la societat?

Montse: Crec que a la societat, i en concret a Sabadell, de mica en mica es va prenent consciència que aquestes persones tenen els mateixos drets a practicar o no esport. És molt important que les diverses entitats de Sabadell potenciïn i fomentin activitats esportives per al col·lectiu de discapacitats intel·lectual. Pepi: Tenim la percepció que la tendència és que cada vegada anem a més i que cada dia el nostre col·lectiu som més partícips.

Comentaris
To Top