PATRIMONI DE SABADELL

El primer edifici dels Maristes a Sabadell

Els llibres de la història sabadellenca permeten recuperar imatges curioses, com aquesta del primer edifici de l’escola dels Maristes a Sabadell, situat a la Rambla. En aquest cas, el sabadellenc Cisco Raurell ha trobat la imatge al llibre Sabadell tal com era, 1910-1929, de Jordi Calvet i Isidre Carner.

El primer edifici dels Maristes a Sabadell / CEDIDA

El primer edifici dels Maristes a Sabadell / CEDIDA

El col·legi, tal com recorda el peu de foto del llibre, va ser cremat durant la Setmana Tràgica del 1909, any en què data la fotografia, precisament, dipositada a l’Arxiu Històric. “No sabia que els Maristes havien estat a la Rambla”, explica Raurell, que anys més tard va ser escolaritzat en aquest col·legi, quan ja es va traslladar a la Gran Via.

Les cases que envolten l’edifici de la Rambla van ser enderrocades l’any 1926 per obrir el carrer d’Alfons XIII, posteriorment dit de la República des del 14 d’abril del 2016, coincidint amb la commemoració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República. El canvi de nom del carrer es va aprovar a l’Ajuntament a partir d’una moció al ple del 7 d’abril del 2015 presentada pels grups de l’Entesa per Sabadell, EUiA i ICV.

I sobre el solar on es va fer l’enderroc es va construir més tard l’edifici de Telefònica. Va ser aleshores, doncs, quan va néixer la configuració actual d’aquest carrer a la cantonada amb la Rambla i davant l’antiga estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Altres imatges

En el llibre Sabadell tal com era, 1910-1929 també hi ha imatges històriques que mostren emblemes de la ciutat com l’antiga sala de lectura de la biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, entre els anys 1928 i 1926. El llibre de Jordi Calvet i Isidre Carner es pot trobar a diferents biblioteques municipals de Sabadell.

Comentaris
To Top