Oci i cultura

El Museu d’Art es ‘mapeja’: #OnSónLesDones?

La mostra recull més de 50 dones artistes amb obra al fons de Sabadell / LLUÍS FRANCO

On són les dones? Aquesta era la pregunta que es formulava fa uns anys una iniciativa feminista catalana, que es va fer viral a les xarxes socials amb el hashtag homònim. Tot i que se centrava a analitzar (i denunciar) la manca de dones opinadores als mitjans de comunicació, l’expressió s’ha popularitzat en tots els àmbits. 

Ara, són els centres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya les que han fet aquest plantejament. “Estem fent un mapatge, una gran base de dades que funciona com una llista de les dones artistes i les seves obres que es poden trobar en les col·leccions dels museus”, explica Engràcia Tobella, directora del centre sabadellenc. 

“Quan vaig estudiar història de l’art, no ens ensenyaven aquest enfocament”, explica. “Perquè les dones no es podien dedicar a la creació. S’encarregaven de la canalla, de la casa… Per tant, hi havia poques dones artistes i no estaven en el relat que s’estudiava”.

Pel que fa al cas de Sabadell, la revisió de les obres a la col·lecció permanent i del fons del museu dona una primera llista de 90 dones artistes, de les que sent autores locals unes 70. D’elles, han acabat exposades unes 50, a l’exposició Artista Dona. 

En aquesta revisió del magatzem, hi han sortit noms com el de Filomena Fornolls (nora de Pere Turull, el propietari de la casa on s’alberga el museu), així com Carmen Salas, que després de la guerra civil es veu forçada a deixar de pintar. 

També s’hi exhibeix un quadre de Laura Albéniz, filla del reconegut músic Isaac Albéniz. Una altra peça singular és una pintura de Roser Bru, que li regala al poeta Joan Oliver (abans de morir a l’exili de Xile). 

A més a més, la mostra inclou obra de dues pioneres en la participació en la vida sociocultural sabadellenca. Són Maria Teresa Bedós i Trinitat Soros, les quals seran les primeres dones a participar de la Biennal de l’Acadèmia de Belles Arts, els anys 1953 i 1957 respectivament. Bedós seria la guanyadora i Sotos assoliria el 3r premi. 

Es poden destacar altres noms com la jove Maria Estruch (morta als 23 anys) i la internacional Fina Miralles (qui ara mateix exposa a Suècia). 

‘Expo’ de Rosa Nin

El Museu d’Art també ha inaugurat, en paral·lel, una mostra d’homenatge a Rosa Nin Pairó, recentment desapareguda, pintora figurativa, dissenyadora i ceramista, especialitzada en retrat.

Són col·leccions amb perspectiva de gènere i de diversitat sexoafectiva i LGTBI, com ja es va iniciar el 2021 amb l’exposició L’home nu (en la qual es qüestionava el paper de la masculinitat hegemònica). 

“És un primer pas per anar integrant les artistes dones en el macrorelat que forma la història de l’art”, conclou Tobella, “donant visibilitat i presència a les dones en els museus”. I així es perfila la resposta al #OnSónLesDones.

Comentaris
To Top