Ciutat

Fiscalia destaca la “negligència” al Residencial Palau pels morts al principi de la pandèmia

La investigació posa la lupa sobre el director de la residència i un metge

/ Residencial Palau

La fiscalia apunta a casos de “negligència” i “falta de transparència” amb els familiars dels usuaris que van morir en la primera onada de la pandèmia al centre per a gent gran Residencial Palau, de Palau-solità i Plegamans, durant la primera onada de la pandèmia.

En l’escrit, al qual hi ha tingut accés TV3, s’hi reflecteix la situació que hi havia a la residència en els primers compassos de la declaració de l’estat d’alarma, però també a principis de 2020, quan ja s’hi havien detectat deficiències. La fiscalia va presentar denúncia contra la direcció del centre després que hi van perdre la vida 55 usuaris entre els mesos de març i abril de 2020, i en destaca la opacitat en la informació que es donava als seus familiars.

En l’escrit de fiscalia es reflecteix que la visita que l’Equip d’Assistència Primària (EAP) de la localitat va constatar en data del 27 de març de 2020 que no s’havien fet correctament els aïllaments ni la sectorització dels residents, i que tot i haver-se declarat l’estat d’alarma, “en el centre residencial es funcionava de la mateixa manera que abans, els residents compartien espais comuns i no es duien a terme les mesures de protecció”. Ja abans, però, a principis de 2020, Inspecció havia incoat un expedient sancionador per reiterat incompliment de les condicions relatives a la salut: “La pandèmia va multiplicar les deficiències que ja tenia la residència”, s’apunta.

Com a exemple dels incompliments manifestats ja en la primera onada, hi destaca la celebració d’un aniversari el dia 19 de març, amb la participació d’un gran nombre de residents i personal en una mateixa sala, un fet “especialment greu” donat que des del dia 18 es tenia coneixement de com a mínim un cas sospitós de covid: “És innegable que va contribuir a multiplicar els casos sospitosos, produint-se el moment àlgid de les defuncions en la primera quinzena del mes d’abril”, segueix el text.

A l’inici de la pandèmia, segons el text de fiscalia, el canal d’informació amb les famílies era poc transparent, i fins i tot s’informava tard de manera injustificada a la família en els casos de trasllat a l’hospital. “Són nombrosos els familiars que invoquen falta i opacitat en la informació, amb informacions contradictòries, amb denegació de videoconferències en situacions de final de vida d’algun dels residents, i amb retard injustificat en la comunicació de defuncions als seus familiars”, s’assenyala.

Problemes amb la direcció

De la mateixa manera, es recullen les explicacions de l’EAP, que assegura que hi va haver una dificultat en la relació amb la direcció de la residència, especialment en relació a la imposició de mesures de protecció i prevenció dels contagis. És per tot plegat que determina que hi ha indicis de criminalitat, concretament dels presumptes delictes d’abandonament de persona necessitada d’especial protecció i d’omissió del deure d’auxili, i posa la lupa sobre el director de la residència i un metge, al marge del representant legal del centre i qualsevol altra persona que pugui resultar responsable de la instrucció.

“Hi ha indicis de l’existència d’una actuació negligent per part de l’equip directiu i personal al servei del centre Residencial Palau, derivat d’una mala gestió del centre, amb negligència i falta de diligència en la cura i atenció dels seus residents, persones especialment vulnerables, que no va posar al servei dels seus usuaris els mitjans als que està legalment obligat”, assenyala el text.

Comentaris
To Top