Ciutat

El SEM al Taulí: 85.000 serveis en vint anys

Ara fa 20 anys, el Parc Taulí i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van posar en marxa l’abril del 2002 el primer servei que va permetre atendre in situ a accidentats i malalts crítics de Sabadell i la seva àrea d’influència, al Vallès Occidental est.

El servei es va començar a prestar amb un vehicle d’atenció medicalitzada (VAM), disponible les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, en què hi ha un professional de medicina, d’infermeria i un tècnic en emergències sanitàries.

Una ambulància del SEM, a l’entrada d’Urgències del Taulí, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Una ambulància del SEM, a l’entrada d’Urgències del Taulí, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Aquest equip, quan era activat des del centre coordinador del SEM, es traslladava fins al lloc de l’emergència per oferir assistència a les persones que es trobaven en una situació potencialment crítica, ja fos en un accident de carretera, a la via pública o al domicili del pacient. Durant aquest temps s’han fet més de 85.000 serveis. La corporació sanitària subratlla que en aquests vint anys “han millorat molt” les prestacions del servei. D’una banda, amb l’evolució tecnològica en les radiocomunicacions, la millora de la gestió de les unitats del territori mitjançant el geoposicionament, i la formació especialitzada dels professionals.

Actualment, ja són prop de 90 professionals de l’Àrea de Crítics i del servei de Pediatria del Parc Taulí els qui donen cobertura als diferents dispositius d’atenció prehospitalària que tenen la seva base al Parc Taulí sota la coordinació del SEM.

Primer de diversos convenis

Aquest va ser el primer de diversos convenis de col·laboració entre el Parc Taulí i el SEM. Des d’aleshores l’hospital sabadellenc ha anat creixent i, amb ell, els serveis que dona a la població.

El 2006 es va incorporar la unitat de suport vital avançat (SVA), un vehicle tipus ambulància UCI mòbil que permet fer trasllats interhospitalaris. El 2015 va ser l’any en què va arribar el vehicle d’intervenció ràpida (VIR), un monovolum assistit per un metge i un tècnic en emergències sanitàries.

Des del 2017, l’heliport del Parc Taulí acull la base territorial del SEM de la província de Barcelona, i des del 2019, és la base dels vols nocturns (de 20 h a 08 h). L’any següent, el 2020, un equip assistencial integrat per deu pediatres i sis infermeres del Parc Taulí s’incorpora a l’equip sanitari de l’helicòpter neonatològic-pediàtric medicalitzat del SEM, que des dels seus inicis només estava integrat per professionals de l’Hospital de Sant Pau.

La duplicació de l’equip assistencial fa possible doblar les hores de servei d’aquest dispositiu, operatiu des de les 7 del matí fins a les 11 de la nit, els 365 dies de l’any, per atendre emergències neonatològiques-pediàtriques arreu de Catalunya.

Comentaris
To Top